Σεμιφρέντο καραμέλας με φουντούκια
Νόστιμο παγωτό με απαλή υφή και επικάλυψη καραμέλας και φουντούκια με καταγωγή από την γειτονική Ιταλία! Ένα υπέροχο γλυκό κατάψυξης με μαλακή υφή που δεν παγώνει εντελώς. Το βασικό προτέρημα με το σεμιφρέντο σε σχέση με τα υπόλοιπα σπιτικά παγωτά είναι ότι δεν χρειάζεται παγωτομηχανή ή ατελείωτα χτυπήματα με το μίξερ χειρός για να αφρατέψει. Από το πρώτο ανακάτεμα αποκτά το παγωτό πολύ ωραία και αφράτη υφή και επιπλέον όταν το σερβίρουμε από την κατάψυξη δεν έχει κρυσταλλάκια και παραμένει μαλακό ενώ κόβεται πανεύκολα.
Υλικά
Υλικά για το σεμιφρέντο:
- 3 τεμ. ασπράδια αυγών
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. μέλι
- 50 ml νερό
Υλικά για τη σάλτσα καραμέλας:
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 ml κρέμα γάλακτος
Υλικά για τα καραμελωμένα φουντούκια:
- 200 γρ. φουντούκια ανάλατα
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Οδηγίες
- Ξεκινάμε με τα καραμελωμένα φουντούκια. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη λίγη λίγη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη και αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα ρίχνουμε μέσα τα φουντούκια (πρέπει να τα έχουμε ζεστάνει λίγο στο τηγάνι ή στο φούρνο από πριν). Ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά ώστε να καραμελώσουν και τα αδειάζουμε πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στη συνέχεια τα σπάμε σε κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη αφήνοντας μερικά για την διακόσμηση στο τέλος.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
- Συνεχίζουμε με το παγωτό χτυπώντας τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα ( για 10 λεπτά χωρίς να σταματήσει το μίξερ). Παράλληλα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με το μέλι και το νερό για να γίνει σιρόπι (πρέπει να φτάσει στους 121 βαθμούς) ή να μοιάζει με πηχτό σιρόπι.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά σαν κορδόνι το σιρόπι που ετοιμάσαμε όπως είναι καυτό μέσα στη μαρέγκα ενώ είναι σε λειτουργιία το μίξερ.
- Χτυπάμε το μείγμα μαρέγκας με το σιρόπι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσει.
- Ακολούθως αναμιγνύουμε την μαρέγκα με την κρέμα σαντιγί με μια μαρίζ πολύ απαλά για να μη ξεφουσκώσει και στο τέλος προσθέτουμε τα καραμελωμένα φουντούκια που έχουμε ετοιμάσει από πριν.
- Σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ στρώνουμε διάφανη μεμβράνη που να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και να προεξέχει αρκετά προς τα έξω και ρίχνουμε το μείγμα του σεμιφρέντο που ετοιμάσαμε. Ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού και καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη όλη την επιφάνεια του παγωτού.
- Βάζουμε στην κατάψυξη για ένα ολόκληρο βράδυ να παγώσει.
- Μέχρι να παγώσει το παγωτό ετοιμάζουμε την καραμέλα. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί ελαφρά ρίχνουμε τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει ρόδινο χρώμα. Προσθέτουμε το αγελαδινό βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος με προσοχή γιατί φουσκώνει. Επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία σάλτσα καραμέλας.
- Αδειάζουμε σε γυάλινο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για την συναρμολόγηση:
- Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το σεμιφρέντο από την κατάψυξη και ξεφορμάρουμε το παγωτό σε μακρόστενη πιατέλα αφαιρώντας με προσοχή τη διαφανή μεμβράνη.
- Περιχύνουμε το σεμιφρέντο με σάλτσα καραμέλας και καραμελωμένα φουντούκια, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
- Το σεμιφρέντο διατηρείται στην κατάψυξη.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking