Μοσχαράκι γιορτινό με δαμάσκηνα και μανιτάρια
Για όσους δεν αγαπούν το χοιρινό στο γιορτινό τραπέζι , αυτό το πεντανόστιμο μοσχαράκι κατσαρόλας με αποξηραμένα δαμάσκηνα και μανιτάρια και θα τους αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις!
Υλικά
- 1 -1/2 κιλό μοσχαρίσιο κρέας ολόκληρο το κομμάτι ( σπαλομίτα ή χτένι )
- 4 φέτες μπέικον κομμένες σε μεγάλα καρέ
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
- 250 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
- 2 τεμ. κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μικρά καρέ
- 2 τεμ. σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για τα μανιτάρια και τα δαμάσκηνα
- 3 - 4 τεμ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο σε κύβους
- 2 φλ.τσ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 σφηνάκι ΜΕΤΑΧΑ ή μπράντι
- 3 φλ.τσ. ζωμό κρέατος
- 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
- 1/2 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τις πατάτες:
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. λίγη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή ξερή
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μπέικον να ροδίσει χωρίς λιπαρή ουσία και όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να τραβήξει το περιττό λίπος και το κρατάμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το δένουμε με σπάγκο για να μη χαλάσει το σχήμα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Σε φαρδιά και πλατιά κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές πολύ καλά μέχρι να ροδίσει μαζί με λίγο μπαχάρι.
- Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί και το μπράντι και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ζωμό κρέατος και τη φρέσκια ρίγανη με λίγο πιπέρι επιπλέον και σιγοβράζουμε το κρέας σκεπασμένο με το καπάκι της κατσαρόλας. Κατά διαστήματα ελέγχουμε το ζουμί του κρέατος κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό ζωμό κρέατος ή χλιαρό νερό.
- Σε τηγάνι αντικολλητικό ρίχνουμε τα μανιτάρια χωρίς λιπαρή ουσία και όταν βγάλουν τα υγρά τους και συρρικνωθούν ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα σκόρδα και όταν μυρίσει το σκόρδο ελαφρά προσθέτουμε τα δαμάσκηνα μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Σε βαθύ μπολ βάζουμε τις πατάτες μαζί με το ελαιόλαδο ,τη ρίγανη , αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με τα χέρια να βραχούν οι πατάτες.
- Σε ταψί του φούρνου στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τις πατάτες τη μια δίπλα στην άλλη και ψήνουμε για μια ώρα περίπου. Όταν είναι έτοιμες τια αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
- Όταν το κρέας είναι έτοιμο το βγάζουμε στην άκρη να κρυώσει και μέσα στην κατσαρόλα που το ετοιμάσαμε ρίχνουμε το μείγμα μανιταριών με τα δαμάσκηνα και τις ψητές πατάτες φούρνου και φέρνουμε μια με δυο βόλτες να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε για έξτρα γεύση κομματάκια παγωμένου βούτυρου μέσα στη σάλτσα του κρέατος για να δέσει και να αρωματιστεί .
- Με ένα ψαλίδι κόβουμε με προσοχή τον σπάγκο από το κρέας και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες.
- Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες μαζί με τις πατάτες, τα δαμάσκηνα και τα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με το ξεροψημένο μπέικον.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking