Μπακαλιάρος με κουρκούτι
Μπακαλιάρος τηγανιτός με φοβερή κρούστα και σκορδαλιά κάνει ... παρέλαση μπροστά στα μάτια μας και καταλήγει στο πιάτο μας.Τηρούμε την παράδοση και απολαμβάνουμε ένα μοναδικό γεύμα
Υλικά
Για τον μπακαλιάρο :
- 2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
- αλεύρι για το πανάρισμα
- ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
Για το κουρκούτι :
- 270 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 330 γρ. μπύρα παγωμένη ( 1 κουτάκι )
- 60 γρ. τσίπουρο
- 2 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ.γλ. αλάτι
Για το σερβίρισμα :
- σκορδαλιά παντζαριού
- σαλάτα με παντζάρια
Οδηγίες
- Πλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο αφού τον έχουμε πρώτα ξαλμυρίσει κάτω από τρεχούμενο νερό και τον στραγγίζουμε.
- Στεγνώνουμε πολύ καλά τα κομμάτια με χαρτί κουζίνας και κόβουμε το ψάρι σε μερίδες ( μεγάλα κομμάτια ) και πανάρουμε τα κομμάτια σε αλεύρι και στη συνέχεια τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Βουτάμε το ψάρι στο κουρκούτι έτσι ώστε να καλυφθεί από όλες τις μεριές και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Αφήνουμε να περάσουν 3 λεπτά και γυρίζουμε τα φιλέτα από την άλλη μεριά για να τηγανιστούν άλλα 3 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν όλα τα κομμάτια πολύ καλά.
- Φροντίζουμε να μη βάλουμε πολλά κομμάτια ψαριού στο τηγάνι για να μη πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε ζεστό τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά και σαλάτα παντζάρια.
Για το κουρκούτι :
- Βάζουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ , το αλάτι , τη μπύρα παγωμένη και το τσίπουρο και ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει πηχτός χυλός.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο.
- Το κουρκούτι πρέπει να είναι καλά παγωμένο για να κάνει ωραία κρούστα.
Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου:
- Με ένα ψαλίδι κουζίνας αφαιρούμε την ουρά και τα πτερύγια.
- Με ένα μυτερό μαχαίρι ανασηκώνουμε την πέτσα στην ουρά , την τραβάμε και την αφαιρούμε και ξεπλένουμε το ψάρι πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Τον βάζουμε σε μπολ με μπόλικο νερό , το οποίο αλλάζουμε κάθε 3 - 4 ώρες.
- Η διαδικασία αυτή διαρκεί για 2 ημέρες τουλάχιστον και δοκιμάζουμε ένα μικρό κομμάτι αν χρειάζεται μια ημέρα παραπάνω.
Σημειώσεις
Tipς: Είτε επιλέξουμε παστό μπακαλιάρο με το κόκκαλο ή φιλεταρισμένο , προσέχουμε το φιλέτο του να είναι αρκετά χοντρό, το ίδιο και το αλάτι με το οποίο θα παστωθεί.
Αν έχει κίτρινα ή σκούρα στίγματα στη σάρκα σημαίνει πως είναι πολυκαιρινός και δεν τον προτιμούμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking