Χοιρινό κότσι μπρεζέ με λαχανικά και πουρέ σελινόριζας
Πεντανόστιμη συνταγή για χοιρινό κότσι μπρεζέ στο φούρνο με λαχανικά και πουρέ σελινόριζας, απίθανη πρόταση για το γιορτινό τραπέζι αλλά και για ένα Κυριακάτικο κάλεσμα με φίλους!
Υλικά
Υλικά για τα κότσια:
- 2 τεμ. κότσια χοιρινά χωρίς το δέρμα (1300 γρ. - 1500 γρ. το κάθε κότσι)
- 200 γρ. κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
- 150 γρ. σέλερι ψιλοκομμένο χωρίς τα φυλλαράκια και καθαρισμένο από τις εξωτερικές ίνες
- 100 γρ. καρότα ψιλοκομμένα
- 100 γρ. πάπρικα γλυκιά
- 2 τεμ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού
- 850 γρ. ζωμό κρέατος
- 1 κουτ.γλ. κάρυ σε σκόνη
- 2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη φρέσκια
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για την γαρνιτούρα:
- 200 γρ. καρότα κομμένα σε μέτρια καρέ
- 200 γρ. σελινόριζα κομμένη σε μέτρια καρέ
- 200 γρ. πράσο κομμένο σε μέτρια καρέ
- 200 γρ. σέλερι καθαρισμένο από τις εξωτερικές ίνες και κομμένο σε μέτρια καρέ
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τον πουρέ σελινόριζας:
- 500 γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλους κύβους
- 100 γρ. πράσο μόνον το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
- 1 τεμ. πατάτα μεσαίου μεγέθους καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα καρέ
- 500 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 C βαθμούς.
- Πλένουμε τα κότσια τα στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά τα χοιρινά κότσια από όλες τις μεριές μέχρι να αποκτήσουν ρόδινο χρώμα και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε βαθιά γάστρα.
- Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα και σοτάρουμε τα λαχανικά μαζί με το κάρυ και την γλυκιά πάπρικα, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ξανθό χρώμα.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά στη γάστρα γύρω γύρω από τα χοιρινά κότσια και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ζωμό κρέατος και το θυμάρι. Φροντίζουμε να καλύψουμε τα λαχανικά με ζωμό κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για συμπλήρωμα.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 3 ώρες. Μετά από 2 ώρες ελέγχουμε αν υπάρχει ζωμός στα λαχανικά.
- Όταν είναι έτοιμα τα χοιρινά κότσια τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα κρατάμε ζεστά σκεπασμένα με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Βάζουμε σε ψηλό σουρωτήρι τα λαχανικά και πιέζουμε με μια πρέσα πουρέ να πάρουμε όσο περισσότερο ζωμό μπορούμε για να φτιάξουμε την γαρνιτούρα.
Για την γαρνιτούρα:
- Σε αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ζωμό των λαχανικών που βγάλαμε από τα ψημένα λαχανικά της γάστρας και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν και να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.
Για τον πουρέ σελινόριζας:
- Σε ψηλή κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τη σελινόριζα , το πράσο, την πατάτα, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι και βράζουμε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε να μη κολλήσουν τα λαχανικά στην κατσαρόλα.
- Όταν έχουν βράσει τα λαχανικά τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ και βάζουμε τον πουρέ σε μεγάλο μπολ.
Για το μοντάρισμα:
- Βάζουμε τα ψημένα χοιρινά κότσια στο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας και γύρω γύρω προσθέτουμε τη γαρνιτούρα που ετοιμάσαμε και σερβίρουμε με τον πουρέ σελινόριζας.
Σημειώσεις
Tipς: Κάθε κότσι αντιστοιχεί για δυο άτομα και είναι καλό να ζυγίζει περίπου 1300 με 1500 γραμμάρια έτσι ώστε να ψηθούν σε τρεις ώρες.
Αν αγοράσετε κότσια με το δέρμα ο χρόνος ψησίματος στη γάστρα είναι παραπάνω από τρεις ώρες , γιατί είναι πιο σκληρά και θέλουν επιπλέον ψήσιμο.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking