Γίγαντες με σελινόριζα και πορτοκάλι
Απίθανοι μελωμένοι γίγαντες στην κατσαρόλα με σελινόριζα και χυμό πορτοκαλιού για όσους αγαπούν τα όσπρια και θέλουν ένα υγιεινό και οικονομικό φαγητό για όλη την οικογένεια!
Υλικά
- 300 γρ. φασόλια γίγαντες
- 200 γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια καρέ
- 2 τεμ. καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 τεμ. πράσα κομμένα σε ροδέλες , μόνο το λευκό μέρος
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρέ
- 3 κουτ.σουπ. σέλινο ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- 300 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
- 90 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
- 1 κουτ.γλ. τζίντερ σε σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ.σούπας γεμάτη μουστάρδα απαλή
- αλάτι κατά βούληση
- λευκό πιπέρι κατά βούληση
- ξύσμα πορτοκαλιού ( προαιρετικά )
Οδηγίες
- Μουλιάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες σε ένα μπολ γεμάτο με νερό βρύσης για να μαλακώσουν χωρίς σόδα, γιατί καταστρέφονται οι βιταμίνες.
- Την άλλη ημέρα πλένουμε πολύ καλά τους γίγαντες και τους βράζουμε με νερό στην κατσαρόλα που να τους υπερκαλύπτει κατά 3 δάχτυλα για μισή ώρα χωρίς αλάτι.
- Στη συνέχεια σουρώνουμε τους γίγαντες και τους αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
- Σε βαθιά κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα καρότα και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και ακολούθως προσθέτουμε το κύμινο και το τζίντζερ για να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τους γίγαντες μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και άλλα 300 γραμμάρια χλιαρό νερό και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να χυλώσουν.
- Αν κατά τη διάρκεια του βρασμού αν λιγοστέψει το ζουμί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.
- Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο, μια κουταλιά της σούπας γεμάτη μουστάρδα απαλή, αλάτι και λευκό πιπέρι ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε τους γίγαντες με ξύσμα πορτοκαλιού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο επιπλέον για να γυαλίσει το φαγητό.
Σημειώσεις
Tipς: Το μυστικό για να χυλώσουν οι γίγαντες είναι το καλό μούλιασμα από την προηγούμενη ημέρα και το σιγανό βράσιμο έτσι ώστε να δώσουμε χρόνο στο φαγητό που χρειάζεται για να μελώσει. Αντίθετα η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και αφήνει την καρδιά των φασολιών άβραστη.
Στη συγκεκριμμένη συνταγή χρησιμοποίησα στο τέλος μουστάρδα απαλή που έδωσε κρεμώδη υφή στο φαγητό και έξτρα γεύση.
Για να μείνουν μαλακοί οι γίγαντες προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι τα τελευταία 5 λεπτά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking