Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αν η γεύση και η απλότητα είχαν σχήμα, αυτό θα ήταν το κουλούρι και μάλιστα Θεσσαλονίκης. Τραγανό απέξω, αφράτο από μέσα και βουτηγμένο στο σουσάμι. Μεγάλωσε και θα συνεχίσει να μεγαλώνει γενιές Ελλήνων αφού κανένα άλλο σνακ δεν μπορεί να του βάλει ανταγωνισμό!
Υλικά
- 530 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
- 200 γρ. χλιαρό νερό (όχι καυτό)
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή άλλο φυτικό βούτυρο λιωμένο αλλά όχι καυτό
- 50 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες ή φυτικό γάλα
- 1 τεμ. φακελάκι ξηρή μαγιά ( 9 γρ.)
- 15 γρ. αλάτι
- 25 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. σουσάμι λευκό
Οδηγίες
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το χλιαρό νερό, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε με το γάντζο για 15 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.
- Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 80 γραμμαρίων το καθένα και τα πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας για να δώσουμε στρογγυλό σχήμα.
- Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ νερό και σε ένα άλλο βάζουμε το σουσάμι. Πλάθουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρύ κορδόνι 40 εκ. περίπου και ενώνουμε τις άκρες μεταξύ τους σε κουλούρα. Τα υπόλοιπα κομμάτι ζύμης τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να μη ξεραθεί η ζύμη. Βουτάμε τα κουλούρια πρώτα στο νερό και μετά τα καλύπτουμε με το σουσάμι να πάει παντού.
- Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας μεταξύ τους κενό, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 C βαθμούς τοποθετώντας ένα βαθύ ταψάκι με νερό , ώστε να δημιουργηθεί μέσα στο φούρνο ατμός.
- Μόλις φουσκώσουν τα κουλούρια και έχει προθερμανθεί πολύ καλά ο φούρνος τα μεταφέρουμε και ψήνουμε χωρίς να αφαιρέσουμε το ταψάκι με το νερό για 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν πολύ καλά.
- Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.
Σημειώσεις
Tipς: Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη άψητα ένα ένα μέσα σε σακουλάκι τροφίμων και να το κλείσουμε πολύ καλά με λαστιχάκι. Όταν πρόκειται να τα ψήσουμε την άλλη μέρα τα βγάζουμε από την κατάψυξη, τα αφήνουμε στον πάγκο εργασίας να ξεπαγώσουν και ψήνουμε όπως αναγράφουν οι οδηγίες στη συνταγή.
Αν θέλουμε να βάλουμε ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους, σταφίδες ή σταγόνες σοκολάτας τα βάζουμε στο τέλος αφού έχουμε ζυμώσει με το γάντζο για 15 λεπτά και λίγο πριν χωρίσουμε τη ζύμη σε μπαλάκια.
Σε περιόδους νηστείας χρησιμοποιούμε φυτικό βούτυρο τύπου βιτάμ και γάλα αμυγδάλου ή γάλα βρώμης.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking