Σπανακόπιτα με φύλλο Κοζάνης “κιχί”

16.2K

 

Σπανακόπιτα με φύλλο Κοζάνης "κιχί"

Η σπανακόπιτα θεωρείται η βασίλισσα στις παραδοσιακές πίτες και όταν γίνεται με χειροποίητο φύλλο" κιχί" τότε η γεύση ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο!
Το φύλλο "κιχί" είναι ένα είδος χωριάτικου φύλλου πολύ διαδεδομένο στην Δυτική Μακεδονία και προέρχεται κυρίως από την Κοζάνη. Επειδή είναι πιάτο της τοπικής γαστρονομίας δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή με γραμμάρια , αλλά κάθε νοικοκυρά και κάθε σπίτι έχει την δική του τραγανή ζύμη για φύλλο "κιχί" που την παραδίδει στην επόμενη γενιά σαν παρακαταθήκη.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι της μαμάς μου που την έμαθε από μια φίλη της με καταγωγή από την Κοζάνη και είναι η πίτα που παρουσιάζουμε εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα επίσημα οικογενειακά τραπέζια αλλά και σε φιλικές συγκεντρώσεις και πάντα μας βγάζει ασπροπρόσωπες!
Μερίδες 12
Προετοιμασία 45 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 45 λεπτά

Υλικά

Για το Κοζανίτικο φύλλο κιχί:

  • 250 γρ. αλεύρι κίτρινο για πίτες
  • 400 γρ. μαλακό αλεύρι
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σουπ. ξίδι
  • 1 κουτ.σουπ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • βούτυρο αγελαδινό για το άλειμμα των φύλλων

Για την γέμιση:

  • 500 γρ. σπανάκι πλυμένο και κομμένο σε λεπτά φύλλα
  • 4 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 - 3 τεμ. πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, μόνο το λευκό μέρος
  • 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 τεμ. ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4 τεμ. αυγά
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Οδηγίες

  • Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ βάζουμε το μαλακό και το κίτρινο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη ,το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας να ενωθούν τα υλικά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Η ζύμη θα πρέπει να κολλά λίγο στα χέρια μας αλλά αυτό μη σας φοβίσει γιατί στο άνοιγμα των φύλλων θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι αλεύρι.
  • Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 60 λεπτά.
  • Μετά από μια ώρα το αφήνουμε για λίγο να ξεπαγώσει ( περίπου 5 λεπτά )και στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 6 ισομεγέθη μπαλάκια. Κάθε 3 μπαλάκια στο τέλος θα σας δώσουν ένα φύλλο.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε το πρώτο μπαλάκι και το πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας να πλατύνει και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου 15 εκ. περίπου. Αλείφουμε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και από πάνω βάζουμε ένα δεύτερο φυλλαράκι ζύμης που το έχουμε ανοίξει όπως το πρώτο και βάζουμε και σε αυτό λιωμένο βούτυρο και στο τέλος βάζουμε και το τρίτο φυλλαράκι ζύμης ανοιγμένο όπως τα προηγούμενα αλλά χωρίς βούτυρο απλά πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με λίγο αλεύρι.
  • Στο τέλος θα έχουμε 2 στοίβες των 3 φύλλων η κάθε μια και τις βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.

Για την γέμιση:

  • Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το αλατίζουμε ελαφρά και το βάζουμε σε σουρωτό για ζυμαρικά να βγάλει τα ζουμιά του για 30 λεπτά.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μετά από λίγο ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο να σοταριστούν ελαφρά μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα.
  • Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε μεγάλο γυάλινο μπολ μαζί με το σπανάκι που το έχουμε στύψει πολύ καλά να βγάλει τα ζουμιά του, τα μυρώνια ,τις καυκαλήθρες, τον άνηθο, τα αυγά ολόκληρα και το τυρί φέτα κομμένο σε μικρά κυβάκια λίγο πιπέρι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. στον πάτο και στα τοιχώματα.
  • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη παίρνουμε τη μια στοίβα και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο και το μεταφέρουμε στο ταψί και το τοποθετούμε τσαλακωτά να κάνει "κύματα".
  • Το φύλλο που θα ανοίξουμε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε διάμετρο από το ταψί μας για να γυρίσει το εξωτερικό φύλλο προς τα μέσα στο τέλος.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τη γέμιση με το σπανάκι που έχει κρυώσει επάνω στο φύλλο και την ισιώνουμε να πάει παντού και συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο ανοίγοντας το κατά τον ίδιο τρόπο όπως το πρώτο φύλλο αλλά λίγο μικρότερο.
  • Έπειτα τυλίγουμε το δεύτερο φύλλο προσεκτικά στον πλάστη και το αφήνουμε να ξετυλιχτεί πάνω από την γέμιση δημιουργώντας "κύματα" και το αφήνουμε να πέσει πάνω στο μείγμα χωρίς να το απλώσουμε καλά. Το φύλλο αυτό πρέπει να καλύψει όλη την επιφάνεια της γέμισης.
  • Τέλος γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου που χρησιμοποιήσαμε σαν βάση για να δημιουργήσουμε ένα όμορφο τελείωμα περιμετρικά.
  • Ραντίζουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο την επιφάνεια της σπανακόπιτας και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στις αντιστάσεις.
  • Σερβίρουμε όταν κρυώσει η πίτα πολύ καλά και την κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Σημειώσεις

Tipς: Με την ίδια τεχνική μπορούμε να φτιάξουμε πρασόπιτα, τυρόπιτα, κρεατόπιτα, πιπερόπιτα και όποια άλλη πίτα μας αρέσει.
Μπορείτε αντί να ψήσετε την πίτα να την καταψύξετε αφού την χαράξετε και να την ψήσετε άλλη στιγμή αφού πρώτα ξεπαγώσει ομαλά στη συντήρηση του ψυγείου σας. Διαφορετικά μπορείτε και να την παγώσετε και ψημένη!
Κατηγορία: αυγά, πίτες, σπανάκι, σπανακόπιτα, τυρί φέτα
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αυγά, γιορτινό τραπέζι, κυριακάτικο τραπέζι, Πάσχα, πίτες, σπανάκι, σπανακόπιτα, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close