Καλοκαιρινή σαλάτα με ψητές μελιτζάνες, τυρί Μαστέλο και ντομάτα
Η μελιτζάνα δεν ταιριάζει μόνο με τα διάστημα φαγητά αλλά έχει θέση και στις σαλάτες. Κι όταν συναντηθεί με τα κατάλληλα υλικά, δίνει ξεχωριστή γεύση!
Υλικά
Για την σαλάτα:
- 4 τεμ. φλάσκες μελιτζάνες
- 4 τεμ. κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
- 1 τεμ. ντομάτα κομμένη σε μεγάλους κύβους ή 4-5 ντοματίνια
- 120 γρ. τυρί κατσικάκι Μαστέλο
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σουπ. κάππαρη
- 1 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγη ξερή ρίγανη
- φύλλα βασιλικού
Για το ντρέσινγκ:
- 80 ml ελαιόλαδο
- 30 ml ξύδι μπαλσαμικό
- 1/2 κουτ. γλ. καπνιστή πάπρικα
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε όλα τα λαχανικά.
- Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετούμε τις μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές λωρίδες. Κόβουμε κάθετα τις πιπεριές Φλωρίνης και βγάζουμε τα σπόρια.
- Τοποθετούμε τα λαχανικά το ένα δίπλα στο άλλο και με ένα πινελάκι τα περνάμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά κι όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασίας δωματίου.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, την κάππαρη, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Με μία κουταλιά της σούπας από το ντρέσινγκ περιχύνουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε στο σχαροτήγανο το τυρί Μαστέλο μέχρι να αποκτήσει λίγο χρώμα και το κόβουμε σε κυβάκια.
- Σε στρογγυλή πιατέλα στρώνουμε κυκλικά μία σειρά ψητές μελιτζάνες και από πάνω στρώνουμε ακτινωτά τις πιπεριές Φλωρίνης, αφού τις έχουμε καθαρίσει από τη φλούδα. Στο κέντρο της σαλάτας προσθέτουμε τις ντομάτες με το κρεμμύδι και σκορπίζουμε το τυρί πάνω από τα λαχανικά.
- Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και στολίζουμε με φύλλα βασιλικού.