Αρωματικά λάδια

2.5K

 

Αρωματικά λάδια

Τα αρωματικά λάδια μπορούν να απογειώσουν γευστικά ωμές ή βραστές σαλάτες, ζυμαρικά, ψητά κρέατα, πουλερικά, ψάρια ή να αναβαθμίσουν τα λαδερά και τα όσπρια. Χρησιμοποιούνται ακόμα και στη ζαχαροπλαστική για να αρωματίσουν γλυκά του ταψιού ή της κατσαρόλας (σιμιγδαλένιος χαλβάς).
Οι συνταγές που ακολουθούν είναι ενδεικτικές, εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς με φρέσκα αρωματικά και μπαχαρικά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 10 μέρες
Συνολικός Χρόνος 10 μέρες 10 λεπτά

Υλικά

Αρωματικό ελαιόλαδο για χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρια, βραστά λαχανικά

  • 1 λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 τεμ. σκελίδα σκόρδο
  • 2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • 2 κλαδάκια φρέσκο φασκόμηλο
  • 10 κόκκους κόκκινο πιπέρι

Αρωματικό ελαιόλαδο για κοτόπουλο, ζυμαρικά, κόκκινες και λευκές σάλτσες, λαχανικά, σαλάτες, όσπρια

  • 1 λίτρο Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 - 3 τεμ. κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 3 - 4 τεμ. φύλλα δάφνης

Αρωματικό ελαιόλαδο για θαλασσινά, ψάρια, βραστά και ωμά λαχανικά

  • 1 λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 βαζάκι κάπαρη
  • 2 - 3 τεμ. καυτερές πιπεριές

Αρωματικό ελαιόλαδο για ψάρια, θαλασσινά, μαλάκια, χορινό, βραστά λαχανικά, όσπρια

  • 1 λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 - 3 τεμ. καυτερές πιπεριές τσίλι
  • μερικά κλωνάρια φρέσκο άνηθο
  • φλούδα από ένα λεμόνι

Αρωματικό ελαιόλαδο για γλυκά:

  • 1 λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 τεμ. ξυλάκια κανέλας
  • 3 - 4 τεμ. καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 τεμ. φρέσκο τζίντερ καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
  • 1 τεμ. φλούδα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι ή λεμόνι

Οδηγίες

  • Συγκεντρώνετε όλα τα υλικά σας σε καθαρό πάγκο εργασίας πριν ξεκινήσετε.
  • Πλένετε τα αρωματικά χόρτα πριν τα χρησιμοποιήσετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και σκουπίστε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε καθαρό και στεγνό γυάλινο μπουκάλι που να κλείνει αεροστεγώς.
  • Ρίχνετε στο μπουκάλι τα υπόλοιπα υλικά και το ανακινείτε. Το κλείνετε καλά με το καπάκι του και το τοποθετείτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  • Περιμένετε 8 - 10 μέρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Σε αυτό το διάστημα που και που ανακινείτε το μπουκάλι. Το ίδιο κάνετε και κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.
  • Τα αρωματικά λάδια διατηρούνται για πολλούς μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο της κουζίνας σας. Μπορείτε μετά από 2 εβδομάδες να στραγγίσετε το ελαιόλαδο και να βάλετε μέσα στο μπουκάλι φρέσκα αρωματικά.
Κατηγορία: δενδρολίβανο, ελαιόλαδο, θυμάρι, μπαχαρικά, πιπέρι, σκόρδο
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: δενδρολίβανο, ελαιόλαδο, ελληνική κουζίνα, θυμάρι, κανέλα, μπαχαρικά, πιπέρι, σκόρδο
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close