Συμβουλές για σπιτικό παγωτό

3.4K

 

Συμβουλές για σπιτικό παγωτό

Καλοκαίρι σημαίνει παγωτό και υπάρχουν κάποια "μυστικά" που μας δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξουμε μόνοι μας σπιτικά παγωτά που θα ικανοποιήσουν τους γευστικούς μας κάλυκες.

Οδηγίες

1) Γάλα με λιπαρά:

  • Όσα περισσότερα λιπαρά έχουν το γάλα και η κρέμα γάλακτος τόσο πιο μαλακό θα βγει το παγωτό. Το πλήρες γάλα παγώνει πιο δύσκολα και βοηθάει στην υφή του παγωτού. Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι 35% λιπαρά γιατί με λιγότερα το παγωτό θα είναι πολύ σκληρό.

2) Η ζάχαρη:

  • Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να μην παγώνει το παγωτό και αναστέλλει τη δημιουργία κρυστάλλων. Ακολουθούμε πιστά τη συνταγή και δεν προσθαφαιρούμε ζάχαρη γιατί θα επηρεάσει την υφή του παγωτού.
    Σχεδόν σε όλες τις συνταγές για παγωτό χρησιμοποιούμε λευκή κρυσταλλική ζάχαρη ,ωστόσο μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος ή όλη τη ζάχαρη με άλλο υγρό γλυκαντικό ,δηλαδή μέλι ή ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού.

3) Το αλκοόλ:

  • Όπως η ζάχαρη έτσι και το αλκοόλ βοηθάει το παγωτό να έχει καλύτερη υφή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας αλκοόλ για ένα λίτρο παγωτό. Δεν αλλάζουμε τη δοσολογία γιατί το μείγμα δεν θα παγώσει εύκολα.
    Χρησιμοποιούμε βότκα εάν δεν θέλουμε η γεύση του ποτού να εισχωρήσει στη γεύση του παγωτού. Αν το μείγμα του παγωτού έχει βάση τα φρούτα προτιμότερο είναι να προσθέσουμε κιρς , ένα ποτό που ενισχύει τη γεύση των πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα μούρα.
    Για τα σορμπέ και τα σερμπέτια είναι προτιμότερο να προσθέσουμε λευκό κρασί ή ροζέ γιατί δίνει ωραία γεύση στα φρούτα.

4) Τα αβγά:

  • Τα αβγά βοηθούν πολύ το παγωτό έτσι ώστε να έχει καλύτερη υφή. Τέσσερα αβγά ανά λίτρο είναι η σωστή δοσολογία για ένα λίτρο παγωτό. Αν μας μυρίζουν τα αβγά, μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουταλάκι υγρή βανίλια ή ένα καψουλάκι βανιλίνη.

5) Η ζελατίνη:

  • Η ζελατίνη βοηθάει την υφή του παγωτού έτσι ώστε να γίνει πιο μαλακό. Ένα με δύο φύλλα ζελατίνης είναι ότι χρειάζεται για να αποφύγουμε τους κρυστάλλους στο παγωτό. Πρώτα πρέπει να μαλακώσουμε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό και να τη ζεστάνουμε για να λιώσει και μετά την προσθέσουμε μέσα στο μείγμα του παγωτού.

6) Τα σκεύη:

  • Παγώνουμε στην κατάψυξη τα σκεύη που θα αποθηκεύσουμε το παγωτό τουλάχιστον για δυο ώρες πριν φτιάξουμε το παγωτό, για να είναι παγωμένο όταν θα το γεμίσουμε.
    Το ιδανικό σκεύος είναι ένα μεταλλικό ανοξείδωτο με καπάκι που κλείνει καλά, γιατί τα γαλακτοκομικά έχουν την τάση να μαζεύουν μυρωδιές.
    Αποφεύγουμε τα πλαστικά μπολ γιατί τα πλαστικά καπάκια παγώνουν στην κατάψυξη και μπορούν να σπάσουν ή να μας δυσκολέψουν στην επανατοποθέτηση τους.

7) Τεχνική:

  • Το σπιτικό παγωτό επειδή δεν περιέχει συστατικά που να το διατηρούν μαλακό (σε αντίθεση με του εμπορίου που περιέχει σταθεροποιητές ) σκληραίνει πολύ αν μείνει πάνω από 24 ώρες στην κατάψυξη. Επομένως, προτού το σερβίρουμε, καλό είναι να το αφήσουμε για λίγο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
    Στο σερβίρισμα βοηθά πολύ να βουτάμε το σκουπ του παγωτού σε ποτήρι με ζεστό νερό κάθε φορά που θέλουμε να κόψουμε μπάλες παγωτού.
Κατηγορία: Γλυκό, παγωτό
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: παγωτά
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close