Νηστίσιμο σνακ χωρίς γάλα και αυγά που θα αποτελέσουν τον "σύμμαχό" μας για όλες τις ώρες της ημέρας και να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά μας!
Μερίδες 12μερίδες
Προετοιμασία 1 ώραώρα15 λεπτάλεπτά
Μαγείρεμα 25 λεπτάλεπτά
Συνολικός Χρόνος 40 λεπτάλεπτά
Υλικά
1κιλόαλεύριγια τσουρέκια
360mlχλιαρό νερό
363mlγάλα αμυγδάλου
363mlηλιέλαιοή άλλο σπορέλαιο
1φακελάκι ξηρή μαγιά
4-5κ.σ.κρυσταλλική ζάχαρη
Ξύσμα από 1πορτοκάλι
1πρέζααλάτι
Οδηγίες
Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το χλιαρό γάλα αμυγδάλου, τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη πολύ καλά να διαλυθεί η μαγιά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το σπορέλαιο,το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Τώρα βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και ρίχνουμε μέσα στα υγρά υλικά το αλεύρι λίγο λίγο ενώ χτυπάμε με τον γάντζο του μίξερ, εναλλακτικά ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια ζύμη αφράτη και ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Λαδώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα από ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη να φουσκώσει.Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 1 ώρα τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για πολύ λίγο ίσα ίσα να φύγει ο αέρας. Κόβουμε κομμάτια ζύμης ιδίου μεγέθους περίπου 200 γραμμαρίων το κάθε ένα και πλάθουμε με τα χέρια μας ένα μικρό μπαλάκι και το αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε με τα επόμενα μέχρι να τελειώσουνόλα τα κομμάτια.
Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλίτσα φυλλαράκια πάχους 2 εκ. και ύψους 30 εκ..Τοποθετούμε τα φυλλαράκια ζύμης που ανοίξαμε το ένα πάνω στο άλλο και τώρα ανοίγουμε με τον πλάστη ένα μεγάλο φύλλο ζύμης παραλληλόγραμμο ύψους 70 εκ. και πλάτους 40 εκ.περίπου. Κόβουμε με τον κόφτη της πίτσας σε μακριές λωρίδες ιδίου πάχους και ρολάρουμε να σχηματιστεί ένα σαλιγκάρι.
Τοποθετούμε κάθε σαλιγκάρι σε λαμαρίνα με λαδόκολλα όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Όταν τελειώσουμε με όλα τα σαλιγκαράκια πασπαλίζουμε την επιφάνεια τους με χοντρή καστανή ζάχαρη. Σκεπάζουμε τη λαμαρίνα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ροδίσουν.Όταν ψηθούν τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Καλή επιτυχία!