Τα αρωματικά λάδια μπορούν να απογειώσουν γευστικά ωμές ή βραστές σαλάτες, ζυμαρικά, ψητά κρέατα, πουλερικά, ψάρια ή να αναβαθμίσουν τα λαδερά και τα όσπρια. Χρησιμοποιούνται ακόμα και στη ζαχαροπλαστική για να αρωματίσουν γλυκά του ταψιού ή της κατσαρόλας (σιμιγδαλένιος χαλβάς). Οι συνταγές που ακολουθούν είναι ενδεικτικές, εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς με φρέσκα αρωματικά και μπαχαρικά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Προετοιμασία 10 λεπτάλεπτά
Μαγείρεμα 10 μέρεςd
Συνολικός Χρόνος 10 μέρεςd10 λεπτάλεπτά
Υλικά
Αρωματικό ελαιόλαδο για χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρια, βραστά λαχανικά
1λίτροέξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1τεμ.σκελίδα σκόρδο
2κλαδάκιαφρέσκο δενδρολίβανο
2κλαδάκια φρέσκο φασκόμηλο
10κόκκουςκόκκινο πιπέρι
Αρωματικό ελαιόλαδο για κοτόπουλο, ζυμαρικά, κόκκινες και λευκές σάλτσες, λαχανικά, σαλάτες, όσπρια
1λίτροΈξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1σκελίδα σκόρδο
2 - 3τεμ.κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
3 - 4τεμ.φύλλα δάφνης
Αρωματικό ελαιόλαδο για θαλασσινά, ψάρια, βραστά και ωμά λαχανικά
1λίτροέξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1βαζάκικάπαρη
2 - 3 τεμ.καυτερές πιπεριές
Αρωματικό ελαιόλαδο για ψάρια, θαλασσινά, μαλάκια, χορινό, βραστά λαχανικά, όσπρια
1λίτροέξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 - 3τεμ.καυτερές πιπεριές τσίλι
μερικά κλωνάρια φρέσκο άνηθο
φλούδα από ένα λεμόνι
Αρωματικό ελαιόλαδο για γλυκά:
1λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2τεμ.ξυλάκια κανέλας
3 - 4τεμ.καρφάκια γαρύφαλλο
1τεμ.φρέσκο τζίντερ καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
1τεμ.φλούδα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι ή λεμόνι
Οδηγίες
Συγκεντρώνετε όλα τα υλικά σας σε καθαρό πάγκο εργασίας πριν ξεκινήσετε.
Πλένετε τα αρωματικά χόρτα πριν τα χρησιμοποιήσετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και σκουπίστε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε καθαρό και στεγνό γυάλινο μπουκάλι που να κλείνει αεροστεγώς.
Ρίχνετε στο μπουκάλι τα υπόλοιπα υλικά και το ανακινείτε. Το κλείνετε καλά με το καπάκι του και το τοποθετείτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Περιμένετε 8 - 10 μέρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Σε αυτό το διάστημα που και που ανακινείτε το μπουκάλι. Το ίδιο κάνετε και κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.
Τα αρωματικά λάδια διατηρούνται για πολλούς μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο της κουζίνας σας. Μπορείτε μετά από 2 εβδομάδες να στραγγίσετε το ελαιόλαδο και να βάλετε μέσα στο μπουκάλι φρέσκα αρωματικά.