Αρωματικό gingerbread cake γεμάτο χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά και θαλπωρή, ιδανικό για καφέ, το τσάι ή για γιορτινό κέρασμα!
Μερίδες 12
Προετοιμασία 20 λεπτάλεπτά
Μαγείρεμα 45 λεπτάλεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώραώρα5 λεπτάλεπτά
Υλικά
300γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200γρ.βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
200γρ.γιαούρτι στραγγιστό
180γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
4τεμ.αυγά
1σφηνάκιMetaxa ή κονιάκ
1κουτ.γλ.κανέλα σκόνη
1/4κουτ.γλ.μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4κουτ.γλ.γαρύφαλλο σκόνη
1/4κουτ.γλ.κάρδαμο σκόνη
1/4κουτ.γλ.τζίντζερ σκόνη
1κουτ.γλ.εκχύλισμα βανίλιας
1πρέζα αλάτι
Για το γλάσο τυριού:
200γρ.ζάχαρη άχνη
100γρ.τυρί κρέμα
100γρ.βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
2 - 3κουτ.σουπ.γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Για την διακόσμηση:
μικρά κλαδάκια δενδρολίβανου
σπόρια από ρόδι
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει για 5 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ενώ παράλληλα χτυπάμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το γιαούρτι ,το κονιάκ και τέλος τμηματικά το αλεύρι ενώ παράλληλα χτυπάμε τα υλικά με το μίξερ.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ ρίχνουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 - 50 περίπου ανάλογα τον φούρνο.
Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε το κέικ να ξεκουραστεί και ξεφορμάρουμε μετά από 30 λεπτά σε σχάρα μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο τυριού, στολίζουμε με το δενδρολίβανο και πασπαλίζουμε με τα σπόρια ροδιού.
Κόβουμε το κέικ σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Για το γλάσο τυριού:
Χτυπάμε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μπολ με το σύρμα χειρός μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.