Η τηγανίτα είναι ένα επίπεδο και στρογγυλό έδεσμα το οποίο παρασκευάζεται με ένα είδος χυλού από αλεύρι και νερό . Στο χυλό της τηγανίτας μπορούμε να προσθέσουμε αυγά , γάλα και βούτυρο για να εμπλουτίσουμε την γεύση της.Οι τηγανίτες ψήνονται σε τηγάνι με μπόλικο λάδι και σερβίρονται όλες τις ώρες της ημέρας με μέλι ή ζάχαρη αλλά είναι εξίσου και μια ωραία επιλογή για πρωινό .Είναι από τα αγαπημένα γλυκά των παιδικών μου χρόνων που μας το έφτιαχνε η μαμά μου για πρωινό τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Μερίδες 18
Προετοιμασία 30 λεπτάλεπτά
Μαγείρεμα 3 λεπτάλεπτά
Συνολικός Χρόνος 33 λεπτάλεπτά
Υλικά
200γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3τεμ.αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
1/2κουτ.γλ.αλάτι
250γρ.φρέσκο γάλα
1/2φλ.τσ.φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1τεμ.ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το πασπάλισμα:
μέλι θυμαρίσιο
καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα σκόνη
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του αλευριού.
Χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους των αυγών σε βαθύ πιάτο και τους ρίχνουμε μέσα στη λακούβα με το αλεύρι μαζί με το γάλα και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε σφιχτή μαρέγκα.
Ενώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να δημιουργηθεί ένας χυλός.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά με ηλιέλαιο ως τη μέση και αφήνουμε να κάψει.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο καυτό λάδι τέσσερις κουταλιές από τον χυλό η μια δίπλα στην άλλη και αφήνουμε τις τηγανίτες για 2 -3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν από τη μια μεριά και γυρίζουμε με προσοχή και από την άλλη μεριά για άλλα 3 λεπτά.
Στρώνουμε σε πιατέλα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και με μια τρυπητή κουτάλα τις αραδιάζουμε πάνω στην πιατέλα με το χαρτί μέχρι να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με μέλι , καρύδια και κανέλα και σερβίρουμε.