Αυτά τα υπέροχα και αφράτα brioche με γέμιση πραλίνας είναι ο καλύτερος φίλος του καφέ και είναι τόσο λαχταριστά που δεν θέλεις να φας μόνο ένα!
Μερίδες 12
Προετοιμασία 1 ώραώρα25 λεπτάλεπτά
Μαγείρεμα 25 λεπτάλεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώραώρα50 λεπτάλεπτά
Υλικά
200mlχλιαρό γάλα
500γρ.αλεύρι για τσουρέκια και λίγο ακόμα αν χρειαστεί
2κουτ.σουπ.κρυσταλλική ζάχαρη
10γρ. ξηρή μαγιά
40γρ.βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
40mlηλιέλαιο
1τεμ.αβγό
1ασπράδι αβγού επιπλέον
½κουτ.γλ.αλάτι
Γέμιση:
πραλίνα φουντουκιού
Επικάλυψη:
1κρόκο αβγού
Οδηγίες
Μέσα στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το ζεστό γάλα,τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η μαγιά.
Συνεχίζουμε με το βούτυρο,το ηλιέλαιο,το αβγό και ένα επιπλέον ασπράδι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Τέλος ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ 15 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη λεία και ελαστική που να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι)
Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης με τα χέρια μας και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος.
Μετά από 1 ώρα λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας παίρνουμε λίγη ζύμη στο μέγεθος ενός μεγάλου μανταρινιού και την πλάθουμε λίγο τραβώντας απαλά τις άκρες και βάζοντας προς τα μέσα (αυτή τη διαδικασία την κάνουμε 2-3 φορές) και στον πάγκο εργασίας την γυρίζουμε σαν μπαλίτσα.
Ανοίγουμε απαλά με την παλάμη μας ένα δισκάκι και βάζουμε με ένα κουταλάκι λίγη πραλίνα κλείνουμε καλά και βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο του αβγού με το γάλα και περνάμε τα brioche με ένα πινελάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
Σερβίρουμε όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Κατηγορία: brioche, Αρτοσκεύασμα, Σνακ
Κουζίνα: Γαλλική
Λέξη Κλειδί: Αρτοσκεύασμα, βούτυρο, γάλα, Γαλλική γεύση, μπριός, Πάσχα, Χριστούγεννα