Απολαυστικό cheesecake καραμέλα που λιώνει στο στόμα με μπισκοτένια βάση, βελούδινη κρέμα και λαχταριστή καραμέλα. Ένας παράδεισος σε κάθε μπουκιά!
Μερίδες 10
Προετοιμασία 30 λεπτάλεπτά
Μαγείρεμα 4 ώρεςώρες
Συνολικός Χρόνος 4 ώρεςώρες30 λεπτάλεπτά
Υλικά
Για τη σάλτσα καραμέλας:
375γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
150mlκρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
75γρ.βούτυρο αγελαδινό
1πρέζα αλάτι
Για τη βάση:
200γρ.μπισκότα digestive
80γρ.λιωμένο βούτυρο
Για την κρέμα:
300γρ.τυρί μασκαρπόνε
200γρ.τυρί κρέμα
250γρ.σάλτσα καραμέλα
400mlκρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την επικάλυψη:
σάλτσα καραμέλα
μπισκότα digestive θρυμματισμένα σαν σκόνη
Οδηγίες
Τοποθετούμε μια βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
Ρίχνουμε το 1/5 από τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει χωρίς να ανακατέψουμε.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες 4 -5 φορές μέχρι η ζάχαρη να λιώσει εντελώς και να αποκτήσει καραμελένιο χρώμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε αμέσως για 5 λεπτά μέχρι να δέσει και να γίνει καραμέλα.
Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε με μαρίζ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και επαναφέρουμε στη φωτιά μέχρι το μείγμα να δέσει σαν μαρμελάδα.
Βάζουμε τη σάλτσα καραμέλα σε μπολ, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη βάση:
Ρίχνουμε τα μπισκότα σε πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε το λιωμένο ζεστό βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.
Σε στρογγυλή πιατέλα βάζουμε το στεφάνι (24 εκ) αποσπώμενης φόρμας και μεταφέρουμε το μείγμα των μπισκότων. Πιέζουμε απλά με τη ράχη ενός κουταλιού ή με τη βάση ενός ποτηριού ώστε να καλύψουμε καλά τη βάση με το μείγμα μπισκότου.
Μεταφέρουμε τη βάση στο ψυγείο και αφήνουμε να παγώσει για 20 λεπτά.
Για κρέμα:
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, το τυρί μασκαρπόνε και 250 γραμμάρια σάλτσα καραμέλα και χτυπάμε καλά να ενωθούν μεταξύ τους.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Μέσα στην κρέμα καραμέλα ρίχνουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ. Ρίχνουμε την κρέμα καραμέλα στη βάση μπισκότων και απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα σιλικόνης.
Μεταφέρουμε το cheesecake στο ψυγείο για 4 ώρες, ιδανικά για 1 βράδυ.
Για το μοντάρισμα:
Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και ρίχνουμε λίγη καραμέλα ίσα ίσα για να καλύψουμε την επιφάνεια του γλυκού και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Στη συνέχεια περνάμε το μαχαίρι κατά μήκος των πλευρών και αφαιρούμε προσεκτικά το στεφάνι. Πασπαλίζουμε περιμετρικά με τριμμένο μπισκότο.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε κι αν θέλουμε περιχύνουμε το κάθε κομμάτι με την υπόλοιπη καραμέλα.