Οι τάρτες αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της γαλλικής κουζίνας. Η τάρτα galette με τις φράουλες αποτελεί ένα δείγμα υψηλής ποιότητας.
Μερίδες 6
Προετοιμασία 50 λεπτάλεπτά
Μαγείρεμα 30 λεπτάλεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώραώρα20 λεπτάλεπτά
Υλικά
Υλικά για τη ζύμη:
250γρ.αλεύρι γ.ο.χ.
60γρ.κρυσταλλική ζάχαρη
100γρ.βούτυρο αγελαδινό παγωμένο σε κυβάκια
10γρ.μηλόξιδο
70γρ.παγωμένο νερό
1πρέζααλάτι
1τεμ.αβγού για την επικάλυψη
Υλικά για τη γέμιση:
1/2φλ.τσ.ζάχαρη κρυσταλλική
1κουτ.γλ.κορν φλάουρ
3κούπεςφράουλες κομμένες στα τέσσερα
Οδηγίες
Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι ,τη ζάχαρη ,το μηλόξιδο ,το παγωμένο νερό και το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο να ενωθούν τα υλικά. Ενώ χτυπάμε προσθέτουμε σιγά σιγά τα κομματάκια του βούτυρου. Στην αρχή η ζύμη μοιάζει ψιχουλιαστή αλλά μετά από 5 λεπτά θα έχει σχηματιστεί μια μπάλα γύρω από το γάντζο.
Την βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ και την τοποθετούμε σε καθαρή επιφάνεια και την ζυμώνουμε ελαφρά κάνοντας την μια μπάλα .
Στη συνέχεια την διπλώνουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Μετά από μισή ώρα βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε καθαρή επιφάνεια σε φύλλο πάχους 33 εκ. ή σε μικρότερους δίσκους.
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το ασπράδι του αβγού με μια κουταλιά της σούπας νερό ανακατεύουμε κι με ένα πινελάκι περνάμε την επιφάνεια της ζύμης.
Βάζουμε τη γέμιση σε ένα μεγάλο δίσκο ή σε μικρότερους αφήνοντας από την περιφέρεια 2 εκ. χωρίς γέμιση.
Σηκώνουμε με προσοχή τις άκρες της ζύμης και τις φέρνουμε προς το κέντρο για να σκεπάσουμε γύρω γύρω τη γέμιση των φρούτων.
Αλείφουμε με ασπράδι αβγού γύρω γύρω τη ζύμη.
Με πολύ προσοχή και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τοποθετούμε την galette σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Αν τυχόν χαλάσει κατά την μεταφορά την διορθώνουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμες σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.