Τούρτα κάστανο με σοκολάτα
Γιορτινή τούρτα κάστανο με μπισκότα σαβαγιάρ και επικάλυψη γκανάζ σοκολάτας ένα γλυκό που μοσχοβολά Χριστούγεννα!
Υλικά
- 16 τεμ. μπισκότα σαβαγιάρ
- 250 γρ. πουρέ κάστανο (έτοιμο από το σούπερ μάρκετ)
- 30 γρ. κάστανα γλασέ ψιλοκομμένα
- 450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά παγωμένη
- 300 γρ. γάλα αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 25 γρ. Metaxa ή κονιάκ
Για την γκανάζ σοκολάτας:
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 75% λιπαρά
- 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την επικάλυψη:
- κάστανα γλασέ ή γλυκό του κουταλιού κάστανο
Οδηγίες
- Βάζουμε σε βαθύ μπολ την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα με το σύρμα για 2 - 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε 100 γρ. ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
- Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε τον πουρέ κάστανο, το μασκαρπόνε, το Metaxa και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν τα υλικά και να ενωθούν μεταξύ τους.
- Ακολούθως προσθέτουμε μέσα στην σαντιγί λίγη λίγη την κρέμα κάστανο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ με απαλές κινήσεις. Ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω απαλά για να μην ξεφουσκώσει η σαντιγί καθώς θέλουμε να πάρουμε μια αφράτη μους κάστανο.
- Τοποθετούμε ένα στρογγυλό τσέρκι 24 cm σε πιατέλα και κάνουμε μια στρώση σαβαγιάρ μπισκότα αφού πρώτα τα βρέξουμε για πολύ λίγο σε μπολ με γάλα.
- Από πάνω βάζουμε την μισή ποσότητα κρέμας κάστανο που ετοιμάσαμε και ισιώνουμε με την βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας.
- Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια της τούρτας τα ψιλοκομμένα κάστανα γλασέ.
- Στη συνέχεια κάνουμε άλλη στρώση με μπισκότα σαβαγιάρ που τα έχουμε βουτήξει για λίγο στο γάλα και τέλος καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα κάστανο. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο για να παγώσει πολύ καλά.
- Κομματιάζουμε σε μικρά κομμάτια τις δυο σοκολάτες και τις βάζουμε σε μπολ. Βάζουμε την κρέμα γαλάκτος σε μικρή κατσαρόλα να ζεσταθεί, και λίγο πριν φτάσει στο σημείο του βρασμού την ρίχνουμε στο μπολ με τις σοκολάτες.
- Αφήνουμε να μαλακώσουν οι σοκολάτες για 3 λεπτά και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς η γκανάζ σε θερμοκρασία δωματίου ενώ ανακατεύουμε κατά διαστήματα με την μαρίζ.
- Μετά από 3 ώρες βγάζουμε την τούρτα κάστανο και περιχύνουμε την επιφάνεια της με την γκανάζ σοκολάτας. Στολίζουμε περιμετρικά με κάστανα γλασέ ή γλυκό κάστανο χωρίς το σιρόπι. Βάζουμε την τούρτα κάστανο στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 2 ώρες ιδανικά για όλο το βράδυ.
- Για να ξεφορμάρουμε περιστρέφουμε κυκλικά ένα μαχαίρι γύρω από το τσέρκι και με πολύ προσοχή το αφαιρούμε από την τούρτα.
- Κόβουμε την τούρτα κάστανο σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking
