Αφράτο κέικ με καφέ και σοκολάτα χωρίς μίξερ
Η σοκολάτα με τον καφέ είναι ένας πραγματικά ονειρεμένος συνδυασμός. Το συγκεκριμμένο κέικ θα εκπλήξει ευχάριστα όσους το δοκιμάσουν γιατί είναι αφράτο, αέρινο και γίνεται σε ένα μπολ χωρίς μίξερ. Η επικάλυψη με γλάσο σοκολάτας έρχεται να απογειώσει τη γεύση του!Ταιριάζει απόλυτα με μια ζεστή κούπα καφέ κάθε στιγμή της ημέρας. Και το μόνο σίγουρο είναι πως στο συνδυασμό του αρωματικού καφέ με το κέικ κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί!
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 75 γρ. κακάο άγλυκο
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 240 ml γάλα φρέσκο αγελαδινό
- 2 τεμ. αυγά μεγάλα
- 120 ml ελαιόλαδο φυτικό
- 240 ml καφέ φίλτρου καυτό
- 1 κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1 πρέζα αλάτι
Για την γκανάζ σοκολάτας - καφέ
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 75% λιπαρά
- 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1/2 κουτ.γλ. καφέ φίλτρου (σκόνη)
- 1 κουτ.γλ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 C βαθμούς στον αέρα.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί 24 cm και βάζουμε στον πάτο λαδόκολλα.
- Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, την μαγειρική σόδα και το αλάτι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά, το γάλα, το φυτικό λάδι και την υγρή βανίλια μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά υλικά στα στερεά υλικά ενώ χτυπάμε συνέχεια με τον αυγοδάρτη. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ανακάτεμα για να μην πέσει ο όγκος του κέικ.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά σαν κλωστή τον καυτό καφέ φίλτρου ενώ παράλληλα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η υφή του κέικ είναι πολύ ρευστή αλλά αυτό είναι το φυσιολογικό.
- Βάζουμε το μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και ψήνουμε στους 175 C βαθμούς για 40 - 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ψηθεί το κέικ (κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα).
- Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε εντελώς να κρυώσει και ξεφορμάρουμε αφαιρώντας με προσοχή την λαδόκολλα.
- Τοποθετούμε το κέικ σε στρογγυλή πιατέλα και περιχύνουμε με την σοκολάτα γκανάζ. Αφήνουμε 30 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε το κέικ με ζεστή κούπα καφέ.
Για την γκανάζ σοκολάτα - καφέ:
- Σε γυάλινο μπολ ρίχνουμε τις δύο σοκολάτες ψιλοκομμένες.
- Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν φτάσει στο σημείο βρασμού αποσύρουμε από την φωτιά και την ρίχνουμε μέσα στις σοκολάτες μαζί με τον καφέ φίλτρου σκόνη και το αγελαδινό βούτυρο.
- Αφήνουμε 3 λεπτά να μαλακώσουν οι σοκολάτες και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
- Όταν η γκανάζ έρθει σε θερμοκρασία δωματίου την ρίχνουμε επάνω στο κέικ.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking