Εύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα

4.3K

 

Εύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα

Μη σας τρομάζει η ιδέα της παρασκευής του ψωμιού στο σπίτι γιατί υπάρχει η τεχνική που θα έχετε εύκολα και γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα που ακόμα και ένα αρχάριος θα τα καταφέρει.
Μερίδες 16
Προετοιμασία 1 ώρα 30 λεπτά
Μαγείρεμα 55 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 2 ώρες 25 λεπτά

Υλικά

  • 1 κιλό κίτρινο αλεύρι από σκληρό σιτάρι για ψωμί
  • 770 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 15 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 

Για το πλάσιμο του ψωμιού:

  • 200 γρ. κίτρινο αλεύρι από σκληρό σιτάρι

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και την μαγιά κομμένη σε κομματάκια και ανακατεύουμε να διαλυθεί πολύ καλά.
  • Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά , το αλάτι ,τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη η οποία κολλάει αλλά αυτό μη σας απασχολεί.
  • Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα ή και παραπάνω μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
  • Ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι που κρατήσαμε για το πλάσιμο πάνω στον πάγκο εργασίας και το απλώνουμε κυκλικά.
  • Με τη βοήθεια μια σπάτουλας ρίχνουμε το ζυμάρι στον πάγκο εργασίας και από πάνω καλύπτουμε με το υπόλοιπο αλεύρι που κρατήσαμε και το απλώνουμε στο ζυμάρι να το καλύψει πολύ καλά.
  • Κόβουμε το ζυμάρι κατά μήκος για να το χωρίσουμε και να πάρουμε δυο μεγάλα κομμάτια ζύμης.
  • Αφήνουμε το ένα κομμάτι ζύμης στην άκρη πάντα σε αλευρωμένο πάγκο και το άλλο ζυμάρι το απλώνουμε με τα χέρια μας να πλατύνει σε μακρόστενο κομμάτι διαστάσεων 40 Χ 30 εκ. περίπου πιέζοντας με τα χέρια να ανοίξει και αν κολλάει ρίχνουμε λίγο αλεύρι από τον πάγκο .
  • Στη συνέχεια αφού το έχουμε πλατύνει αρκετά το κάνουμε ρολάκι και το φέρνουμε πάλι μπροστά μας σε μακρόστενο ρολό και ανοίγουμε και πάλι να πλατύνει και να γίνει παραλληλόγραμμο ζυμάρι στις ίδιες διαστάσεις περίπου όπως κάναμε την πρώτη φορά κι αν κολλάει ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
  • Τώρα ρολάρουμε ξανά κι αν κολλάει το βοηθάμε με μια σπάτουλα και κλείνουμε πολύ καλά από κάτω.
  • Ρίχνουμε από πάνω λίγο αλεύρι να πάει παντού και γυρίζουμε τις άκρες του ρολού προς τα μέσα.
  • Το τοποθετούμε στη μέση ενός μεγάλου αντικολλητικού χαρτιού και καλύπτουμε τη ζύμη του ψωμιού με την δεξιά και αριστερά μεριά του χαρτιού.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και το δεύτερο ζυμάρι και το βάζουμε και αυτό σε άλλο αντικολλητικό χαρτί.
  • Αφήνουμε και τα δυο ζυμάρια σκεπασμένα με το αντικολλητικό χαρτί να ξεκουραστούν για 20 - 25 λεπτά .
  • Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς και βάζουμε μέσα τη λαμαρίνα που θα ψήσουμε τα ψωμιά να ζεσταθεί.
  • Μετά από 20 λεπτά βγάζουμε τη λαμαρίνα με προσοχή στον πάγκο εργασίας και βάζουμε τα ψωμιά το ένα δίπλα στο άλλο και με ένα μαχαίρι κάνουμε χαρακιές στην επιφάνεια της ζύμης και καλύπτουμε την επιφάνεια ξανά με το αντικολλητικό χαρτί .
  • Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά έτσι όπως είναι κλεισμένα με το αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο καθόλου.
  • Στη συνέχεια βγάζουμε τη λαμαρίνα και κόβουμε με ψαλίδι το αντικολλητικό χαρτί γύρω γύρω και αφήνουμε χαρτί μόνο από κάτω και βάζουμε ξανά τη λαμαρίνα στο φούρνο να ψηθεί το ψωμί για άλλα 25 λεπτά .
  • Αν το θέλουμε πολύ ξεροψημένο το αφήνουμε άλλα 5 με 10 επιπλέον.
  • Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά σε σχάρα και στη συνέχεια το κόβουμε.
Κατηγορία: αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, Ψωμί
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αλεύρι, Αρτοσκεύασμα, εύκολη συνταγή, νόστιμη συνταγή, οικονομική, χωριάτικο ψωμί, ψωμί
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close