Χωριάτικο ψωμί χωρίς ζύμωμα
Το ψωμί αποτελεί μία από τις βασικές διατροφές και μπορούμε να το φτιάξουμε με την κατάλληλη προετοιμασία εύκολα και απλά στη γάστρα, χωρίς να χρειαστεί ζύμωμα.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 300 ml νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουτ. γλ. αλάτι
- 2 κουτ. σουπ. ξύδι λευκό, όχι μπαλσαμικό
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ κατά προτίμηση γυάλινο ή πλαστικό κι όχι μεταλλικό, ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.
- Την επόμενη μέρα τοποθετούμε μία γάστρα με καπάκι στο φούρνο και τη ζεσταίνουμε στις αντιστάσεις, στην πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει ο φούρνος μας για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο η οποία έχει διπλασιαστεί σε όγκο και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε ένα καρβέλι ή μακρόστενη φρατζόλα. Με ένα μαχαίρι κάνουμε χαρακιές στην επιφάνεια.
- Τοποθετούμε το ζυμωτό ψωμί μέσα στη γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε πάλι το ψωμί στο φούρνο για άλλα 45 λεπτά στους 200 βαθμούς.
- Για να καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί το ψωμί χτυπάμε στο πίσω του μέρος και ακούμε ένα "κούφιο" ήχο που μας δίνει την επιβεβαίωση.
- Βγάζουμε το ψωμί και το τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσει πολύ καλά.