Κέικ πορτοκαλιού με ηλιέλαιο
Το αφράτο και μυρωδάτο κέικ με πορτοκάλι είναι καλοδεχούμενο πάντα από μικρούς και μεγάλους και είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τον πρωινό καφέ της ημέρας!
Υλικά
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 τεμ. αβγά
- 180 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 240 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 2 τεμ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη:
- ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αβγά με την ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Στη συνέχεια και ενώ χτυπάμε ρίχνουμε το ηλιέλαιο με αργή ροή και όταν ενσωματωθεί πλήρως ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού σιγά σιγά και χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο μισό και συνεχίζουμε ρίχνοντας το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε, το μπέικιν πάουντερ , την μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Λαδώνουμε μια παραλληλόγραμμη αντικολλητική φόρμα του κέικ με ένα πινελάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Χτυπάμε δυο τρεις φορές την φόρμα πάνω στον πάγκο εργασίας να φύγει ο αέρας και την βάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 55 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Κάνουμε δοκιμή με ένα ξυλάκι από σουβλάκι στο κέντρο του κέικ τα τελευταία πέντε λεπτά για να δούμε αν έχει ψηθεί κι αν βγεί καθαρό τότε είναι έτοιμο το κέικ .
- Το τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Γεια σου Νικόλ! Δοκιμάζοντας τη συνταγή για το κέικ, κατάλαβα ότι μάλλον η αναλογία του baking powder είναι λανθασμένη γιατί το κέικ δεν φούσκωσε με τη 1 κουταλιά του γλυκού. Όταν το διόρθωσα, έγινε πολύ νόστιμο!
Στη συνταγή κέικ πορτοκαλιού με ηλιέλαιο γράφω στα υλικά 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Ο συνδυασμός αυτών των 2 υλικών διογκώνει το κέικ, αν λείπει ένα από τα 2 υλικά είναι φυσικό να μη φουσκώσει το κέικ όσο πρέπει.