Κλαφουτί με κεράσια
Το παραδοσιακό γαλλικό Clafouti είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται με κεράσια τοποθετημένα σε βουτυρένιο ταψάκι και καλυμμένα με ένα παχύ στρώμα χυλού. Σερβίρεται χλιαρό με ζάχαρη άχνη ή παγωτό.
Υλικά
- 420γρ. γρ. κεράσια
- 4 τεμ. αβγά
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 240 ml φρέσκο γάλα
- 30 γρ. βούτυρο λιωμένο και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα
- 1/2 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
- μία πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη:
- ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κουκούτσια και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 25 cm, στον πάτο και στα τοιχώματα και πασπαλίζουμε παντού με ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάμε καλά με έναν αβγοδάρτη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, την υγρή βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Τέλος προσθέτουμε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ξαναχτυπάμε.
- Ρίχνουμε στην ταρτιέρα τα κεράσια, να σκεπάσουν τον πάτο και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τον χυλό, σιγά, σιγά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
- Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.