Κουραμπιέδες
Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων σε μια υπέροχη και δοκιμασμένη οικογενειακή συνταγή που έρχεται από τα παλιά με μπισκοτένιο αποτέλεσμα και τριφτή υφή που θα σας μείνει αξέχαστη για πάντα μαζί με μικρά μυστικά για σίγουρη επιτυχία.
Υλικά
- 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 γρ. βούτυρο γάλακτος ( αυτό που πωλείται σε βαζάκι στο σούπερ μάρκετ και είναι από αιγοπρόβειο γάλα) σε θερμοκρασία δωματίου
- ΄1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/4 φλ.τσ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 1 τεμ. κρόκο αυγού
- 1 φλ.τσ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλ.τσ. ρούμι ή κονιάκ
- 1 κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη
Για την επικάλυψη:
- ούζο
- ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
- Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 8 λεπτά για να καβουρδιστούν. Στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τα βάζουμε στον πολυκόφτη και τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια .
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό και τα δυο είδη βουτύρου μαζί με την άχνη για 25 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να ασπρίσει το μείγμα και να αφρατέψει πολύ καλά.
- Προσθέτουμε το ρούμι ή το κονιάκ τον κρόκο αυγού , την κανέλα, το γαρύφαλλο και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε τα αμύγδαλα και σιγά σιγά το αλεύρι και αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας για να δημιουργηθεί το ζυμάρι φροντίζοντας η ζύμη να μην είναι πολύ μαλακή.
- Πλάθουμε μπαλίτσες των 45 γραμμαρίων και πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή.
- Στη συνέχεια βάζουμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο ,αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους ραντίζουμε με ούζο και στη συνέχεια τους ρίχνουμε σε ταψί γεμάτο με ζάχαρη άχνη και τους γυρνάμε να καλυφθούν πολύ καλά.
- Ακολούθως τους μεταφέρουμε σε πιατέλα και τους σερβίρουμε σε πυραμίδα πασπαλίζοντας κάθε σειρά με ζάχαρη άχνη.
Σημειώσεις
Tipς: Το μυστικό για τους κουραμπιέδες είναι να χρησιμοποιήσουμε δυο είδη βουτύρου για καλύτερη γεύση και να τα χτυπήσουμε αρκετή ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά οι κουραμπιέδες πριν ρίξουμε την ζάχαρη άχνη γιατί αλλιώς θα λασπώσουν.
Το ράντισμα με το ούζο πριν την ζάχαρη άχνη δίνει έξτρα άρωμα στους κουραμπιέδες.
Στο στάδιο του ζυμώματος με το χέρι ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν , όχι περισσότερο γιατί η ζύμη θα βγει σκληρή και οι κουραμπιέδες δεν θα έχουν τριφτή υφή αλλά θα βγουν τραγανοί.
Μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι στη ζύμη αφήστε 10 λεπτά να ξεκουραστούν και αν είναι ακόμα λιπαρή συμπληρώνετε λίγο αλεύρι ακόμα και ζυμώνετε ξανά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking