Μαλακά μπισκότα γεμιστά με μαρμελάδα σύκου
Νόστιμα ιταλικά μπισκότα με ελαιόλαδο Settembrini με γέμιση από μαρμελάδα σύκο για μικρούς και μεγάλους, κατάλληλα για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το γάλα των παιδιών. Είναι μπισκότα που μπορείς να πάρεις μαζί σου στη δουλειά ή στη βόλτα.
Υλικά
Για τη ζύμη των μπισκότων:
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 τεμ. μέτρια αυγά
- 80 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Για την μαρμελάδα σύκο:
- 300 γρ. σύκα καθαρισμένα από τη φλούδα
- 40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
- λίγη κανέλα σε σκόνη
Για την επικάλυψη:
- ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
Για την μαρμελάδα σύκο:
- Μέσα σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα μαζί με την ζάχαρη, τον αστεροειδή γλυκάνισο και λίγη σκόνη κανέλας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και την βάζουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Για την ζύμη:
- Μέσα σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για μια ώρα.
- Ακολούθως πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με την βοήθεια αλευρωμένου πλάστη ένα ορθογώνιο ζυμάρι 20 Χ 30 εκ. περίπου και πάχους 6 χιλ. περίπου .
- Απλώνουμε την μαρμελάδα σύκο κατά μήκος στο κέντρο του ορθογώνιου ζυμαριού μέχρι να φτάσουμε 1 εκατοστό από τις άκρες πάνω και κάτω.
- Διπλώνουμε το ζυμάρι και από τις δυο μεριές προς το κέντρο για να κλείσουμε μέσα την μαρμελάδα ώστε να σχηματιστεί ένα μπαστούνι και το πατάμε ελαφρά κατά μήκος να γίνει λίγο πλακέ.
- Τυλίγουμε το γεμιστό μπαστούνι χρησιμοποιώντας διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει καλά.
- Στη συνέχεια κόβουμε σε ροδέλες πάχους 5 εκ. και τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Όταν κρυώσουν τα μπισκότα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
- Τα μπισκότα διατηρούνται σε αεροστεγές μεταλλικό σκεύος για μια εβδομάδα.
Σημειώσεις
Tip: Με την συγκεκριμένη ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε πάστα Φλώρα , βάση για τάρτες, ταρτάκια ή για άλλα μπισκότα με γέμιση από πραλίνα φουντουκιού.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking