Μελομακάρονα

2.9K

 

Μελομακάρονα

Τα αγαπημένα μας μελομακάρονα έχουν ξεκινήσει ένα μακρινό ταξίδι από την πιθανή χώρα προέλευσης τους την Περσία για να φτάσουν στη δική μας κουζίνα και να αποτελέσουν ένα παραδοσιακό γλύκισμα των Χριστουγέννων.
Η συγκεκριμμένη συνταγή προέρχεται από την Πελοπόννησο και είναι της γιαγιάς μου και μας δίνει ωραία τραγάνα και μελωμένα μελομακάρονα με μυρωδάτη γεύση.
Μερίδες 25
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 45 λεπτά

Υλικά

  • 520 γρ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. περίπου
  • 1 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 1/2 ποτήρι του νερού φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • 2 τεμ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 1 λίτρο νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 100 γρ. μέλι
  • 1 τεμ. πορτοκάλι με την φλούδα κομμένο σε κομμάτια
  • 2 τεμ. ξυλάκια κανέλας
  • 6 τεμ. ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο 
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για την επικάλυψη:

  • θυμαρίσιο μέλι
  • καρύδια χοντροκομμένα

Οδηγίες

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα να βράσουν για πέντε λεπτά.
  • Όταν κρυώσει λίγο το σιρόπι ρίχνουμε το μέλι ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι πολύ καλά και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το χρησιμοποιήσουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε παράλληλα με τα χέρια.
  • Δεν χρειάζεται να κουράσουμε τη ζύμη πάρα πολύ ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά . Αν κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
  • Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα στο μέγεθος του αυγού 30 γραμμαρίων και δίνουμε μακρουλό σχήμα φροντίζοντας όλα τα μελομακάρονα να έχουν το ίδιο βάρος για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
  • Τοποθετούμε τα μελομακάρονα το ένα δίπλα στο άλλο αλλά όχι κολλητά και κάνουμε τρυπούλες στην επιφάνεια με ένα μικρό πιρούνι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.
  • Αφού έχουμε σουρώσει το σιρόπι ρίχνουνε μέσα τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 10 δευτερόλεπτα μόνο και τα βγάζουμε αμέσως με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν πολύ καλά.
  • Όταν κρυώσουν τα βάζουμε σε πιατέλα ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με μπόλικα φρεσκοτριμμένα καρύδια.
Κατηγορία: αλεύρι, γλυκά, καρύδια, μέλι, μπαχαρικά, παραδοσιακή συνταγή
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: αλεύρι, γλυκό γιορτής, καρύδια, μέλι, μελομακάρονα, παραδοσιακη συνταγη, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Join the Conversation

  1. TANYA AFKOU says:

    Νικόλ, έκανα τα μελομακάρονά σου και βγήκαν εκπληκτικά! Καλά Χριστούγεννα!

    1. Ευχαριστώ πολύ φίλη μου για την εμπιστοσύνη και την προτίμηση! Εύχομαι από καρδιάς καλές γιορτές με υγεία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close