Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με καφέ
Αφράτο και μαλακό νηστίσιμο κέικ με κακάο και στιγμιαίο καφέ ιδανικό για όσους νηστεύουν ή είναι vegan!
Υλικά
- 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 25 γρ. κακάο άγλυκο κοσκινισμένο
- 240 γρ. ζεστό στιγμιαίο καφέ ή νερό
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 80 γρ. καστανή ζάχαρη
- 100 ml ηλιέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι
- 1 κουτ.σουπ. μηλόξυδο
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
- 1 κουτ.γλ. κοφτό μαγειρική σόδα
Για το σοκολατένιο γλάσο:
- 5 - 6 κουτ.σουπ. ζάχαρη άχνη
- 2 κουτ.σουπ. στιγμιαίο καφέ
- 2 κουτ.σούπ. άγλυκο κακάο σε σκόνη
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C στον αέρα.
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 24 εκ. και στρώνουμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί που το λαδώνουμε ελαφρά με φυτικό ελαιόλαδο.
- Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το κακάο μαζί με το ζεστό καφέ και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί τελείως.
- Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη μαζί με την καστανή, το φυτικό ελαιόλαδο, το μηλόξιδο την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι με ένα κουτάλι.
- Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη πολύ καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά στον αέρα ή μέχρι να βγει η οδοντογλυφίδα καθαρή.
- Όταν το κέικ είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς , το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας καφέ.
- Κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.
Για το γλάσο:
- Βάζουμε σε μπολ τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και τον στιγμιαίο καφέ και ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό αραιώνουμε με λίγο νερό.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking