Τάρτα βανίλιας με crumble κανέλας
Πεντανόστιμη τάρτα με τραγανή μπισκοτένια βάση και βελούδινη κρέμα βανίλιας με απίθανο crumble βουτύρου κανέλας ιδανική για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι!
Υλικά
Υλικά για τη ζύμη Σαμπλέ:
- 300 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 τεμ. ασπράδι αυγού
- 2,5 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα βανίλιας:
- 500 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
- 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 τεμ. ολόκληρα αυγά
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 καψουλάκια βανίλια
Για το κραμπλ:
- 125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
- 60 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
- 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
Οδηγίες
- Ξεκινάμε με την κρέμα βανίλιας για να κρυώσει και σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά και κατεβάζουμε λίγο πριν φτάσει στο στάδιο του βρασμού.
- Παράλληλα σε βαθύ μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το κόρν φλάουρ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Κατόπιν κι αφού το γάλα είναι έτοιμο ρίχνουμε με βαθιά κουτάλα της σούπας γάλα μέσα στο μείγμα των αυγών ενώ παράλληλα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.
- Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες δυο φορές και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα αυγών μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και βάζουμε πάλι στην εστία και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Αδειάζουμε την καυτή κρέμα βανίλιας σε πυρίμαχο σκεύος και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που να ακουμπά επάνω στην κρέμα για να μη κάνει κρούστα και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ακολούθως βάζουμε όλα τα υλικά τη βάσης μέσα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια ταρτιέρα 26 cm στον πάτο και τα τοιχώματα και την περνάμε με λίγο αλεύρι τινάζοντας το περιττό αλεύρι.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την τοποθετούμε στην ταρτιέρα να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα
- Ρίχνουμε την κρύα κρέμα βανίλιας ( αφού την ανακατέψουμε λίγο με τον αυγοδάρτη να αφρατέψει) που ετοιμάσαμε και ισιώνουμε για να έχει παντού το ίδιο πάχος και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει γύρω γύρω από το γείσο της ταρτιέρας.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το crumble στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με τον κάδο να γίνει μια ζύμη.
- Με τον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού τρίβουμε το crumble επάνω από την κρέμα βανίλιας φροντίζοντας να καλυφθεί παντού.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking