Τιραμισού λεμόνι

1.5K

 

Τιραμισού λεμόνι

Απίθανο τιραμισού με γεύση λεμονιού με θεϊκή γεύση , αέρινο και δροσερό για όλες τις εποχές!
Μερίδες 12
Προετοιμασία 40 λεπτά
Μαγείρεμα 4 ώρες
Συνολικός Χρόνος 4 ώρες 40 λεπτά

Υλικά

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 280 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 τεμ. κρόκους αυγών
  • 700 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 70 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Για την κρέμα τυριού:

  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 

Για τα μπισκότα:

  • 35 τεμ. μπισκότα σαβαγιάρ
  • 500 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 2 σφηνάκια λικέρ λιμοντσέλο

Για την επικάλυψη:

  • 330 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών και το κορν φλάουρ με τον αυγοδάρτη.
  • Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα μικρή να ζεσταθεί μέχρι να αχνίσει. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε από το ζεστό χυμό λεμονιού και ρίχνουμε στο μείγμα αυγών πολύ αργά (σαν κορδόνι) ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα. Αφού ενσωματωθεί ο ζεστός χυμός λεμονιού στα αυγά μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Ακολούθως κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
  • Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού σε μεγάλο γυάλινο ταψί και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 4 - 5 ώρες.

Για την κρέμα τυριού:

  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το τυρί και να ενσωματωθεί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα λεμονιού και ομογενοποιούμε.
  • Ακολούθως χτυπάμε με το φτερό την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει την υφή της σαντιγής.

Για το μοντάρισμα:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα μαζί με το λικέρ λιμοντσέλο και ανακατεύουμε.
  • Μουλιάζουμε τα μπισκότα πολύ γρήγορα στο υγρό που ετοιμάσαμε και τοποθετούμε τα μισά σε πυρέξ 35 Χ 45 εκ. καλύπτοντας τη βάση του σκεύους.
  • Απλώνουμε τη μισή κρέμα τυριού να πάει παντού και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα μπισκότα και βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα τυριού από πάνω.
  • Τέλος απλώνουμε από πάνω την κρέμα σαντιγί ομοιόμορφα και κάνουμε σχέδια ( γραμμές ) με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και πασπαλίζουμε με ξύσμα από ένα λεμόνι για extra άρωμα.
  • Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο για 4 με 5 ώρες τουλάχιστον για να παγώσει και να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Όταν είναι έτοιμο σερβίρουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε το γλυκό ξανά στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό λεμονιού με χυμό πορτοκαλιού για να φτιάξετε τιραμισού με πορτοκάλια ή χυμό μανταρινιού για τιραμισού  με μανταρίνια
Κατηγορία: αυγά, Γλυκό, κρέμα γάλακτος, λεμόνια, μασκαρπόνε, μπισκότα σαβαγιάρ, τιραμισού
Κουζίνα: Ιταλική
Λέξη Κλειδί: αυγά, Γλυκά, γλυκό γιορτής, γλυκό ψυγείου, εύκολη συνταγή, ιταλική συνταγή, κρέμα γάλακτος, μασκαρπόνε, μπισκότα σαβαγιάρ, τιραμισού
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close