Τούρτα καραμέλα

2.3K

 

Τούρτα Καραμέλα

Φανταστική τούρτα καραμέλα με αφράτο παντεσπάνι με καρύδια και κανέλα με γέμιση κρέμα καραμέλα και ονειρικό γλάσο Καραμέλας. Ιδανική για τούρτα γενεθλίων ή για άλλη γιορτινή περίσταση!
Μερίδες 8
Προετοιμασία 25 λεπτά
Μαγείρεμα 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 15 λεπτά

Υλικά

Υλικά για το παντεσπάνι:

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. καρύδια αλεσμένα σαν πούδρα
  • 12 τεμ. αυγά
  • 400 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 120 γρ. ηλιέλαιο
  • 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ.γλ. κοφτό κανέλα σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. κοφτό μπαχάρι
  • 2 τεμ. βανιλίνες
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι

Υλικά για την κρέμα τυριού με καραμέλα:

  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά παγωμένη
  • 60 γρ. καραμέλα σιρόπι ή καραμελωμένο γάλα έτοιμο από το σούπερ μάρκετ

Για το σιρόπι καραμέλα:

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό τύπου becel

Για τα καραμελωμένα καρύδια:

  • 200 γρ. καρύδια
  • 100 γρ, ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 250 ml νερό
  • 1 τεμ. ξυλάκι κανέλας
  • 2 κουτ.σουπ. μπράντι ή κονιάκ

Οδηγίες

  • Ξεκινάμε με τα καραμελωμένα καρύδια για να τους δώσουμε χρόνο να κρυώσουν.
  • Βάζουμε τα καρύδια σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10 λεπτά μόνο στους 150 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο και στη συνέχεια τα αφήνουμε στον πάγκο εργασίας.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το 1/4 της ζάχαρης να λιώσει.
  • Ρίχνουμε άλλη μια δόση ζάχαρης στο τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει ξανά και συνεχίζουμε κατά αυτό τον τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τα καρύδια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ φροντίζοντας να καλυφθούν παντού με την καραμέλα.
  • Μεταφέρουμε τα καραμελωμένα καρύδια σε ταψί με λαδόκολλα απλώνοντας με γρήγορες κινήσεις με τη βοήθεια της μαρίζ. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Για το παντεσπάνι:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα.
  • Λαδώνουμε με ένα πινελάκι τρία όμοια ταψάκια 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο πάτο κάθε ταψιού.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την πούδρα από τα καρύδια, το μπαχάρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τις βανιλίνες μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ηλιέλαιο και το γιαούρτι.
  • Προσθέτουμε τέλος τα στερεά υλικά τμηματικά μέσα στα αυγά ενώ χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα 3 έτοιμα ταψάκια.
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε για 20 λεπτά να κρυώσουν και στη συνέχεια με προσοχή τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως. Αφαιρούμε με προσοχή τη λαδόκολλα.

Για την κρέμα:

  • Βάζουμε την κρέμα τυριού στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει, προσθέτουμε 60 γρ. σιρόπι καραμέλας ή έτοιμο καραμελωμένο γάλα και χτυπάμε ξανά. Τέλος προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέσα στο τυρί κρέμα και χτυπάμε δυνατά μέχρι να αφρατέψει η κρέμα και να κάνει τις γνωστές κορυφές. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να την χρειαστούμε.

Για το σιρόπι:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κονιάκ σε μικρή κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά, στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ρίχνουμε μέσα και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.

Για την καραμέλα:

  • Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή μικρή βαθιά καραμέλα ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ( προσοχή γιατί φουσκώνει ). Επαναφέρουμε στη φωτιά το σκεύος προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να δέσει το σιρόπι καραμέλας. Αδειάζουμε την καραμέλα σε γυάλινο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Για το μοντάρισμα:

  • Βάζουμε τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι που ετοιμάσαμε σε πιατέλα και σιροπιάζουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Στη συνέχεια απλώνουμε λίγη κρέμα τυριού καραμέλα και καλύπτουμε την επιφάνεια, συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο σιρόπι καραμέλας, τέλος πασπαλίζουμε με καραμελωμένα καρύδια. Κατά τον ίδιο τρόπο κάνουμε άλλες 2 στρώσεις.
  • Με τη υπόλοιπη κρέμα τυριού καραμέλα καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας και τα πλάγια γύρω γύρω.
  • Περιχύνουμε με σιρόπι καραμέλας στην επιφάνεια της τούρτας και σκορπίζουμε καραμελωμένα καρύδια.
  • Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για 2 ώρες τουλάχιστον.
  • Όταν είναι έτοιμη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Tipς: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Το παντεσπάνι, τα καραμελωμένα καρύδια και το σιρόπι για το παντεσπάνι μπορούν να γίνουν και από την προηγούμενη ημέρα.
Το παντεσπάνι αφού ψηθεί και κρυώσει πολύ καλά μπορεί να διατηρηθεί τυλιγμένο σε διαφανή μεμβράνη στον καταψύκτη για 3 μήνες. Όταν το χρειαστούμε το ξεπαγώνουμε και είναι σαν να ψήθηκε εκείνη τη στιγμή.
Κατηγορία: αλεύρι, αυγά, γλυκά, καρύδια, κρέμα γάλακτος, τούρτα, τυρί κρέμα
Κουζίνα: Αμερικάνικη
Λέξη Κλειδί: γιορτινό τραπέζι, κυριακάτικο τραπέζι, τούρτα, τούρτα γενεθλίων, Χριστούγεννα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close