Τούρτα σοκολάτας με βουτυρόκρεμα
Μια τούρτα σοκολάτας με αφράτο παντεσπάνι και λαχταριστή βουτυρόκρεμα με πλούσια σοκολατένια γεύση για τους λάτρεις της σοκολάτας , είναι το καλύτερο δώρο σε όποιον έχει τα γενέθλια του ή γιορτάζει αλλά και σε όποιον θέλουμε να χαρίσουμε ένα υπέροχο γλυκό!
Υλικά
- 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 75 γρ. κακάο σε σκόνη
- 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 τεμ. ολόκληρα αυγά
- 240 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 120 ml ηλιέλαιο
- 240 ml νερό ή γαλλικό καφέ
- 1 - 1/2 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ.γλ. αλάτι
- 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα των ταψιών
Για την βουτυρόκρεμα σοκολάτας:
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 600 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
- 80 γρ. κακάο σε σκόνη
- 220 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ.γλ. κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα , την κρυσταλλική ζάχαρη , το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη συνεχίζουμε με το γιαούρτι , το ηλιέλαιο , το νερό ή γαλλικό καφέ και την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ενώνουμε τα στερεά υλικά με τα υγρά ρίχνοντας το μείγμα του αλευριού μέσα στο μείγμα των αυγών σιγά σιγά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
- Βουτυρώνουμε δυο ταψάκια των 20 εκ. πολύ καλά στον πάτο και τα τοιχώματα και σε κάθε ταψάκι στρώνουμε στον πάτο λαδόκολλα για να μην κολλήσει το παντεσπάνι.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε ίση ποσότητα στα δυο ταψάκια.
- Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο . Για να δούμε αν ψήθηκε το παντεσπάνι κάνουμε το τεστ με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού , αν βγει στεγνή είναι έτοιμο.
- Όταν είναι έτοιμα αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε με προσοχή αφαιρώντας τη λαδόκολλα βάζοντας τα σε μια σχάρα .
- Ετοιμάζουμε την βουτυρόκρεμα σοκολάτας και βάζουμε το βούτυρο στο μπολ του μίξερ χτυπώντας το με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει .
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το κακάο κοσκινισμένο και χτυπάμε πολύ καλά.
- Τέλος ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη λίγη λίγη ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ και προσθέτουμε το λικέρ πορτοκαλιού και χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά μέχρι να πάρουμε μια αφράτη κρέμα.
- Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής ( κατά προτίμηση την μοιράζουμε σε δυο κορνέ γιατί είναι αρκετή η ποσότητα ) και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια από τα δυο παντεσπάνια με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβοντας με προσοχή.
- Τοποθετούμε τον ένα δίσκο σε πιατέλα από πάνω με το κορνέ βάζουμε τη σαντιγί σε σπιράλ σχήμα και ισιώνουμε με μια παλέτα (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ).
- Στη συνέχεια από πάνω τοποθετούμε τον άλλο δίσκο παντεσπάνι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα ισιώνοντας με την παλέτα .
- Τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει για τρεις ώρες ή για ένα βράδυ.
- Στη συνέχεια την διακοσμούμε με βρώσιμα λουλούδια ή με τρούφα σοκολάτας , ξηρούς καρπούς , χρωματιστά κουφετάκια ή ότι άλλο μας αρέσει.
- Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις ημέρες.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking