Τούρτα σοκολάτα με φυστικοβούτυρο
Αν γινόταν δημοψήφισμα η τούρτα σοκολάτας θα εξασφάλιζε με άνεση στις προτιμήσεις όλων . Η συγκεκριμένη εκδοχή εκτός από τα απαραίτητα περιλαμβάνει και φυστικοβούτυρο!
Υλικά
Για την τούρτα:
- 2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
- 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Για την μους με φυστικοβούτυρο:
- 100 γρ. φυστικοβούτυρο
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 220 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 150 γρ. σοκολάτα γάλακτος
- 5 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
Για την γκανάζ σοκολάτας:
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 75% λιπαρά
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 1 κουτ.σουπ. μέλι
Για το στόλισμα:
- κεράσια και φράουλες
Οδηγίες
- Μέσα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε παγωμένο νερό και βυθίζουμε τα φύλλα της ζελατίνης να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
- Σε μια μπασίνα κομμματιάζουμε τις σοκολάτες προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το φρέσκο γάλα να ζεσταθεί καλά και κατεβάζουμε όταν βράσει.
- Ρίχνουμε το καυτό γάλα μέσα στην μπασίνα με τις σοκολάτες και το φυστικοβούτρο και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης αφού τα στύψουμε καλά. Αφήνουμε τρία λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
- Όταν πέσει η θερμοκρασία με τις σοκολάτες στους 35% προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος που έχουμε χτυπήσει σε σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Στη συνέχεια βάζουμε την μους σοκολάτας μέσα σε ένα κορνέ χωρίς μύτη και την βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και το κόνιακ και ανακατεύουμε.
- Σε μια στρογγυλή πιατέλα τοποθετούμε ένα τσέρκι 22 εκ. και βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα σαβαγιάρ μέσα στο μπολ με το γάλα για 1 λεπτό και καλύπτουμε τον πάτο της τούρτας φροντίζοντας να καλύψουμε τα κενά με μπισκότο.
- Βάζουμε την μισή ποσότητα της μους σοκολάτας με την βοήθεια του κορνέ και απλώνουμε την κρέμα να πάει παντού με μια μικρή σπάτουλα.
- Στη συνέχεια κάνουμε άλλη μια στρώση με μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα πάλι στο γάλα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη μους σοκολάτας και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει για μια ώρα,
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την γκανάζ αφού κομματιάσουμε την σοκολάτα κουβερτούρα μέσα σε ένα μπολ .
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος να φτάσει λίγο πριν το σημείο του βρασμού και την αδειάζουμε μέσα στη σοκολάτα μαζί με το μέλι.
- Αφήνουμε για τρία λεπτά να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ να ενοποιηθούν τα υλικά. Όταν είναι χλιαρή η γκανάζ την ρίχνουμε στην επιφάνεια της τούρτας και την βάζουμε πάλι στο ψυγείο να παγώσει καλά.
- Αφαιρούμε το στεφάνι όταν είναι να σερβίρουμε με την βοήθεια ενός μαχαιριού περιστρέφοντας το μαχαίρι γύρω από το στεφάνι με προσοχή και αφαιρούμε.
- Στολίζουμε με κεράσια και φράουλες.
- Διατηρείται στο ψυγείο.