Τσουρέκι πουτίγκα με αχλάδια και σταγόνες σοκολάτας
Εύκολο και απολαυστικό επιδόρπιο που τρώγεται και ως Κυριακάτικο πρωινό με αχλάδια, τσουρέκι και σταγόνες σοκολάτας που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά
- 400 γρ. τσουρέκι έτοιμο ή σπιτικό λίγο μπαγιάτικο
- 8 τεμ. αχλάδια κρυστάλια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 370 γρ. μαρμελάδα αχλάδι ή μήλο
- 400 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
- 3 τεμ. κρόκους αυγών
- 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
- λίγο βούτυρο αγελαδινό για το ταψί
Για την επικάλυψη:
- κανέλα σε σκόνη
Οδηγίες
- Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους 2 εκ. περίπου και το αφήνουμε στην άκρη.
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το φρέσκο γάλα, τους κρόκους των αυγών και λίγη κανέλα και χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα πυρίμαχο ταψί ή πυρέξ με διαστάσεις 35 Χ 30 εκ. και στρώνουμε τις φέτες του τσουρεκιού την μια δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους.
- Στη συνέχεια αλείφουμε την μισή μαρμελάδα με ένα κουτάλι πάνω από τις φέτες τσουρεκιού και ρίχνουμε το μισό μείγμα από το γάλα αυγών που ετοιμάσαμε φροντίζοντας να βραχούν πολύ καλά οι φέτες του τσουρεκιού.
- Σκορπίζουμε στην επιφάνεια σταγόνες σοκολάτας και επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά κάνοντας μια δεύτερη στρώση με φέτες τσουρεκιού, μαρμελάδα, με το υπόλοιπο μείγμα από το γάλα και τέλος σκορπίζουμε στην επιφάνεια λίγες σταγόνες σοκολάτας επιπλέον.
- Τέλος καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της πουτίγκας με λεπτές φέτες αχλαδιού. Φροντίζουμε κάθε φέτα αχλαδιού να καλύπτει την προηγούμενη στο μισό και σκορπίζουμε εδώ και εκεί λίγες σταγόνες σοκολάτας ακόμα και πασπαλίζουμε με σκόνη κανέλας.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο το πυρίμαχο ταψί για 1 ώρα για να τραβήξει η πουτίγκα όλη την υγρασία.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.
- Βγάζουμε από το ψυγείο την πουτίγκα και αφαιρούμε την διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο να ψηθεί για 30 λεπτά.
- Όταν ψηθεί η πουτίγκα αχλαδιού την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Tipς: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αχλάδια με μήλα και την μαρμελάδα αχλαδιού με μαρμελάδα από βερίκοκα ή ροδάκινα.
Αντί για φέτες τσουρεκιού μπορούμε να βάλουμε μπαγιάτικο κέικ που μας περίσσεψε κομμένο σε φέτες ή ακόμα και την βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς που πολλές φορές δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε όταν έχει ξεραθεί.
Μπορούμε να φτιάξουμε την πουτίγκα από την προηγούμενη ημέρα και να την βάλουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη αλλά χωρίς τα αχλάδια για να μη μαυρίσουν. Την επόμενη ημέρα καλύπτουμε την επιφάνεια της πουτίγκας με τις φέτες αχλαδιού και σταγόνες σοκολάτας. Αν η πουτίγκα την επόμενη ημέρα δεν έχει καθόλου υγρασία και έχει απορροφηθεί όλο το μείγμα με το γάλα ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια λίγο γάλα ακόμα.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking