Cheesecake πραλίνα με καφέ espresso
Το cheesecake με πραλίνα με καφέ espresso είναι ένα αγαπημένο γλυκό που τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας δεν έχει εποχές και άνετα μπορεί να σταθεί σε ένα καθημερινό τραπέζι αλλά και σε ένα γιορτινό κάλεσμα! Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να σταματήσει κανένας μόνο σε ένα κομμάτι!
Υλικά
Υλικά για τη βάση:
- 250 γρ. μπισκότα oreo
- 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Υλικά για την κρέμα πραλίνα - καφέ:
- 1 κιλό πραλίνα φουντουκιού
- 1 κιλό τυρί κρέμα
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 80 γρ. κόκκους καφέ εσπρέσο
- 8 γρ. νεσκαφέ σε σκόνη
- 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
υλικά για την γκανάζ:
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για το στόλισμα:
- πουράκια σοκολάτας
Οδηγίες
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
- Σπάμε τα μπισκότα στο πολυμίξερ να γίνουν σκόνη και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο. Το μείγμα μοιάζει με βρεγμένη άμμος.
- Στρώνουμε το μείγμα μπισκότων σε δαχτυλίδι αποσπώμενης φόρμας 22 εκ. πιέζοντας με τη ράχη ενός κουταλιού και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί κρέμα μαζί με την πραλίνα και χτυπάμε με το φτερό να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ταυτόχρονα βράζουμε την κρέμα γάλακτος με τους κόκκους του καφέ και τον νες καφέ σκόνη για 5 λεπτά περίπου από την ώρα που ξεκινά ο βρασμός.
- Βάζουμε σε ένα μπολάκι παγωμένο νερό και παγάκια και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη να μαλακώσει για 10 λεπτά.
- Σουρώνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε τη ζελατίνη που έχει μαλακώσει αφού την στύψουμε καλά και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Όταν είναι έτοιμο το μείγμα της κρέμας γάλακτος το ρίχνουμε σταδιακά στην κρέμα τυριού - πραλίνας χτυπώντας παράλληλα με το μίξερ.
- Αδειάζουμε το μείγμα τυριού πραλίνας - καφέ στη βάση των μπισκότων και τοποθετούμε στο ψυγείο για να παγώσει τουλάχιστον για 3 ώρες.
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την γκανάζ.
- Σπάμε σε κομματάκια τη σοκολάτα κουβερτούρα μέσα σε ένα γυάλινο μπολ. Μέσα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την κατεβάζουμε λίγο πριν βράσει και την ρίχνουμε καυτή μέσα στη σοκολάτα. Αφήνουμε λίγα λεπτά και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
- Όταν η γκανάζ έρθει σε θερμοκρασία δωματίου την ρίχνουμε επάνω στο παγωμένο cheesecake πραλίνα - καφέ και βάζουμε ξανά για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε ανοίγουμε με προσοχή την αποσπώμενη φόρμα με ένα μαχαίρι που το περιστρέφουμε γύρω γύρω από το δαχτυλίδι της φόρμας για να ανοίξει.
- Στολίζουμε με σοκολατένια πουράκια και σερβίρουμε.