Cheesecake καραμέλα
Απολαυστικό cheesecake καραμέλα που λιώνει στο στόμα με μπισκοτένια βάση, βελούδινη κρέμα και λαχταριστή καραμέλα. Ένας παράδεισος σε κάθε μπουκιά!
Υλικά
Για τη σάλτσα καραμέλας:
- 375 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
- 75 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη βάση:
- 200 γρ. μπισκότα digestive
- 80 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για την κρέμα:
- 300 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 250 γρ. σάλτσα καραμέλα
- 400 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την επικάλυψη:
- σάλτσα καραμέλα
- μπισκότα digestive θρυμματισμένα σαν σκόνη
Οδηγίες
- Τοποθετούμε μια βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
- Ρίχνουμε το 1/5 από τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει χωρίς να ανακατέψουμε.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες 4 -5 φορές μέχρι η ζάχαρη να λιώσει εντελώς και να αποκτήσει καραμελένιο χρώμα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε αμέσως για 5 λεπτά μέχρι να δέσει και να γίνει καραμέλα.
- Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε με μαρίζ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και επαναφέρουμε στη φωτιά μέχρι το μείγμα να δέσει σαν μαρμελάδα.
- Βάζουμε τη σάλτσα καραμέλα σε μπολ, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη βάση:
- Ρίχνουμε τα μπισκότα σε πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Προσθέτουμε το λιωμένο ζεστό βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.
- Σε στρογγυλή πιατέλα βάζουμε το στεφάνι (24 εκ) αποσπώμενης φόρμας και μεταφέρουμε το μείγμα των μπισκότων. Πιέζουμε απλά με τη ράχη ενός κουταλιού ή με τη βάση ενός ποτηριού ώστε να καλύψουμε καλά τη βάση με το μείγμα μπισκότου.
- Μεταφέρουμε τη βάση στο ψυγείο και αφήνουμε να παγώσει για 20 λεπτά.
Για κρέμα:
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, το τυρί μασκαρπόνε και 250 γραμμάρια σάλτσα καραμέλα και χτυπάμε καλά να ενωθούν μεταξύ τους.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
- Μέσα στην κρέμα καραμέλα ρίχνουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ. Ρίχνουμε την κρέμα καραμέλα στη βάση μπισκότων και απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα σιλικόνης.
- Μεταφέρουμε το cheesecake στο ψυγείο για 4 ώρες, ιδανικά για 1 βράδυ.
Για το μοντάρισμα:
- Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και ρίχνουμε λίγη καραμέλα ίσα ίσα για να καλύψουμε την επιφάνεια του γλυκού και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια περνάμε το μαχαίρι κατά μήκος των πλευρών και αφαιρούμε προσεκτικά το στεφάνι. Πασπαλίζουμε περιμετρικά με τριμμένο μπισκότο.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε κι αν θέλουμε περιχύνουμε το κάθε κομμάτι με την υπόλοιπη καραμέλα.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking
