Rugelach

2.2K

 

Rugelach

Το rugelach είναι γεμιστό γλυκάκι από το Ισραήλ σε σχήμα μισοφέγγαρο με γέμιση σοκολάτα και ξηρούς καρπούς και προσφέρεται μαζί με τον καφέ ή το τσάι. Το μισοφέγγαρο σχηματίζεται με το τύλιγμα μιας τριγωνικής ζύμης που παρασκευάζεται από γιαούρτι ή κρέμα τυριού και μοιάζει με το γαλλικό κρουασάν και το συναντάμε στα περισσότερα καφέ και αρτοποιεία της χώρας.
Μπορούμε να το γεμίσουμε εκτός από σοκολάτα με σταφίδες, καρύδια, κανέλα, αμυγδαλωτά και μαρμελάδα της αρέσκειάς μας. Το rugelach με γέμιση βανίλια έχει γίνει δημοφιλές στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες δεκαετίες.
Μερίδες 32
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 35 λεπτά

Υλικά

  • 170 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 60 ml νερό
  • 2 κουτ.σουπ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 τεμ. αυγό ολόκληρο
  • 1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 30 γρ. φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα σαν πούδρα

Οδηγίες

  • Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι, το νερό, τη κρυσταλλική ζάχαρη, την υγρή βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη λεία και αφράτη.
  • Κάνουμε τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα και με τον κόφτη για τις ζύμες την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας να σχηματιστεί μια μπαλίτσα και αφήνουμε στην άκρη κάνοντας το ίδιο και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης με τη βοήθεια του πλάστη σε κύκλο 27 εκ. και πάχους 2 εκ. και αλείφουμε με πραλίνα φουντουκιού όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης και κόβουμε τη ζύμη σε οχτώ τριγωνικά ακτινωτά κομμάτια.
  • Τυλίγουμε κάθε τρίγωνο από την μακριά μεριά της ζύμης προς το κέντρο σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο που να μοιάζει όπως το κρουασάν.
  • Τοποθετούμε σε λαμαρίνα του φούρνου το rugelach και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τριγωνικά κομμάτια.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης μέχρι να τελειώσουν.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 C βαθμούς για 20 - 25 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν.
  • Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τσάι, καφέ ή ζεστό γάλα.

Σημειώσεις

Tip: Η συγκεκριμμένη ζύμη δεν μπαίνει στην κατάψυξη αλλά μπορούμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για δυο ημέρες σε γυάλινο μπολ με καπάκι. 
Επίσης μπορούμε να ετοιμάσουμε τα γλυκάκια από την προηγούμενη ημέρα και να τα ψήσουμε την επόμενη ημέρα αφού τα διατηρήσουμε στο ψυγείο σε μπολ σκεπασμένα με καπάκι.
Κατηγορία: Αρτοσκεύασμα, βούτυρο, γιαούρτι, γλυκά, σοκολάτα
Κουζίνα: Ισραήλ
Λέξη Κλειδί: brunch, Αρτοσκεύασμα, Γλυκά, μπισκότα, νόστιμη συνταγή, σνακ, Σοκολάτα
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close