Μουστοκούλουρα με πετιμέζι
Πανεύκολα τραγανά μουστοκούλουρα με πετιμέζι, ιδανικά για να συνοδεύσετε τον καφέ ή το τσάι σας ή για να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο ένα υγιεινό σνακ!
Υλικά
- 150 ml πετιμέζι
- 200 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
- 250 ml χυμό πορτοκαλιού
- 70 ml κονιάκ
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
- 1 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη
- 2 τεμ. πορτοκάλια ξύσμα
- 1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που να πλάθεται. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε ότι σχήμα μας αρέσει.
- Τα τοποθετούμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
- Τα ψήνουμε 15 - 20 λεπτά και όχι παραπάνω, γιατί θα βγουν πολύ σκληρά.
- Βγάζουμε τα μουστοκούλουρα από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τα διατηρούμε σε δοχείο για τρόφιμα με καπάκι που να κλείνει καλά.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking