Τσάι με αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά στο air fryer
Το τσάι με αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά είναι ευεργετικό για τον οργανισμό ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, γιατί δίνει ενέργεια, έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μας χαλαρώνει ευχάριστα!
Υλικά
- 2 τεμ. φακελάκια μαύρο τσάι ή πράσινο τσάι
- 3 - 4 τεμ. πορτοκάλια αποξηραμένα σε φέτες
- 2 - 3 τεμ. λεμόνια αποξηραμένα σε φέτες
- 800 ml βραστό νερό
- 2 ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης
- 2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 - 2 κλαδάκια δενδρολίβανο φρέσκο
- 2 -3 κουτ.γλ. μέλι θυμαρίσιο
Οδηγίες
- Σε μια κανάτα τσαγιού βάζουμε τις φέτες αποξηραμένου πορτοκαλιού και λεμονιού. τα ξυλάκια κανέλας, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα κλαδάκια δενδρολίβανου.
- Προσθέτουμε το βραστό νερό και τα φακελάκια τσαγιού μαζί με το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
- Σκεπάζουμε την κανάτα με το καπάκι της και αφήνουμε το τσάι να βγάλει το άρωμα του για 10 λεπτά περίπου.
- Σερβίρουμε σε φλυτζάνια τσαγιού βάζοντας μέσα σε κάθε φλυτζάνι από μια φέτα αποξηραμένου πορτοκαλιού ή λεμονιού και λίγο μέλι ακόμα.
Σημειώσεις
Για την αποξήρανση των εσπεριδοειδών στο air fryer:
Πλένουμε τα φρούτα που επιλέξαμε αφαιρώντας τα πολύ ώριμα φρούτα και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό νερό. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα φρούτα με κοφτερό μαχαίρι ή με το μαντολίνο.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τις κομμένες φέτες τη μια δίπλα στην άλλη αφήνοντας λίγο χώρο αναμεσά τους για να ρέει ο ζεστός αέρας.
Τέλος ρυθμίζουμε μια πολύ χαμηλή θερμοκρασία μαγειρέματος ( 50 C βαθμούς ) και χρόνο μαγειρέματος τέσσερις ώρες τουλάχιστον ή ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευής. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε αργά την υγρασία και όχι να μαγειρέψουμε τα φρούτα.
Τέλος αφήνουμε τα φρούτα να κρυώσουν καλά πριν τα τοποθετήσουμε σε γυάλινο βάζο με καπάκι.
Διατηρούνται σε αεροστεγές σημείο μακριά από αέρα και υγρασία.
Για την αποξήρανση φρούτων στην ηλεκτρική κουζίνα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 50 C βαθμούς και τοποθετούμε τα ταψιά στο φούρνο στρωμένα με λαδόκολλα βάζοντας και πάλι τις ροδέλες των φρούτων τη μια δίπλα στην άλλη.
Ο χρόνος που απαιτείται είναι μεταξύ 6 και 8 ώρες περίπου, αν και αυτό εξαρτάται από τον τύπο του φρούτου και την κοπή.
Στη συνέχεια αφήνουμε τα φρούτα να κρυώσουν και πάλι για να τα βάλουμε σε γυάλινα βάζα με καπάκι μακριά από αέρα και υγρασία.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking