Ψωμί πολύσπορο με καρύδια
Εύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα με αλεύρι ολικής, κίτρινο αλεύρι, νιφάδες βρώμης, καρύδια, καρότο τριμμένο και διάφορους σπόρους. Περιέχει σόδα και δεν χρειάζεται μαγιά ούτε χρόνο αναμονής για να φουσκώσει! Είναι ένα ψωμί super food που φτιάχνεται πανεύκολα ακόμα και από έναν αρχάριο!
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι κίτρινο για ψωμί
- 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 500 ml ξινόγαλα ( κεφίρ ή αριάνι)
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 τεμ. καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
- 200 γρ. νιφάδες βρώμης
- 50 γρ. σουσάμι λευκό
- 50 γρ. λιναρόσποροος σπασμένος
- 100 γρ. ηλιόσπορος
- 10 γρ. αλάτι
- 10 γρ. σόδα μαγειρική
Για την επικάλυψη:
- ελαιόλαδο για την επικάλυψη
Οδηγίες
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα άλευρα, τη βρώμη, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα , το σουσάμι, τους σπόρους, το ξινόγαλα. το τριμμένο καρότο, τα καρύδια, αλάτι και ανακατεύουμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Εναλλακτικά ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια.
- Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, ζυμώνουμε πολύ καλά και σχηματίζουμε μια μακρόστενη φραντζόλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς.
- Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί που να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Λαδώνουμε με τα χέρια μας το ψωμί πολύ καλά και το τοποθετούμε στη φόρμα. Χαράζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με μαχαίρι και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 C βαθμούς για μιάμιση ώρα.
- Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το ξεφορμάρουμε αμέσως βάζοντας το επάνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
- Διατηρούμε το ψωμί σκεπασμένο με μια πετσέτα ή διπλωμένο σε χαρτί αλλά όχι σε μεμβράνη.
- Σερβίρουμε με τυρί κρέμα και μέλι ή με τυριά
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking