Burger με μπιφτέκι από λευκά φασόλια
Απίθανη συνταγή για burger με μπιφτέκι από λευκά φασόλια που το συνοδεύει νόστιμο spread από αβοκάντο και ντομάτα! Ιδανικό για αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν για λίγο από το κρέας και επιζητούν κάτι διαφορετικό στη διατροφή τους χωρίς να ξεφεύγουν από τη δύναμη της συνήθειας!
Υλικά
Για το μπιφτέκι από λευκά φασόλια:
- 400 γρ. ξερά λευκά φασόλια
- 2 τεμ. κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους τριμμένα στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
- 1 τεμ. καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
- 1 τεμ. αυγό ολόκληρο
- 150 γρ. τυρί φέτα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- 1 κουτ.γλ. ρίγανη ξερή
- 1 κουτ.γλ. θυμάρι ξερό
- 1 κουτ.γλ. κόλιανδρο τριμμένο
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Υλικά για το spread αβοκάντο:
- 2 τεμ. αβοκάντο ώριμα
- 1 τεμ. τομάτα χωρίς τα σπόρια ψιλοκομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια
- 3 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
- 3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για το σερβίρισμα:
- 4 τεμ. burger
- 2 τεμ. τομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 2 τεμ. κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες και περασμένα για λίγο σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο
- 4 φύλλα κατσαρό μαρούλι χωρίς τα κοτσάνια
Οδηγίες
- Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βαθύ μπολ με μπόλικο νερό που να τα καλύπτει τελείως και τέσσερα δάχτυλα νερό επιπλέον.
- Την άλλη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βράζουμε με μπόλικο νερό πάρα πολύ καλά χωρίς αλάτι γιατί θα σκληρύνουν.
- Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ να γίνουν κρέμα.
- Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε την κρέμα από τα φασόλια μαζί με όλα τα λαχανικά περασμένα από τον τρίφτη,τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά , την ξερή ρίγανη, το ξερό θυμάρι, το αυγό, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Στη συνέχεια με λαδωμένα τα χέρια ζυμώνουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου χωρίς να τα γυρίσουμε από την άλλη μεριά.
Για το spread αβοκάντο με ντομάτα:
- Κόβουμε το αβοκάντο κατά μήκος και αφαιρούμε το κουκούτσι με το μαχαίρι και με ένα κουτάλι βγάζουμε το αβοκάντο από τη φλούδα.
- Βάζουμε το αβοκάντο μέσα στο μπολ και το πολτοποιούμε με ένα πιρούνι να γίνει σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε την τομάτα ψιλοκομμένη μαζί με όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά.
Για το στήσιμο του burger:
- Περνάμε την εσωτερική μεριά των burger λίγο από το αντικολλητικό τηγάνι ίσα ίσα να αποκτήσουν λίγο χρώμα και στη συνέχεια βάζουμε το κάτω burger bun σε ένα πιάτο.
- Από πάνω περνάμε μια γενναία στρώση από το spread αβοκάντο, τις φέτες τομάτας, το μπιφτέκι από τα λευκά φασόλια, τις φέτες κρεμμυδιού, τα φύλλα από το κατσαρό μαρούλι και τέλος βάζουμε από πάνω το πάνω κομμάτι του burger bun και σερβίρουμε αμέσως .
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking