Γιορτινό ρολό κοτόπουλο με πατάτες και σάλτσα ψητού
Πεντανόστιμη συνταγή για ρολό κοτόπουλου με πατάτες και σάλτσα ψητού, ένα φαγητό ιδανικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή για Κυριακάτικο κάλεσμα.
Υλικά
Για το κοτόπουλο:
- 1- 1/2 κιλό κοτόπουλο ολόκληρο χωρίς τα κόκκαλα
- 6 φέτες φιλέτο γαλλοπούλας ψητή ή καπνιστή
- 6 φέτες τυρί γκούντα
- 250 γρ. ψητές πιπεριές χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια
Για την μαρινάδα:
- 2 κουτ.σουπ. μουστάρδα απαλή
- 1 κουτ.γλ. σκόρδο σκόνη
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα καπνιστή
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ. κάρυ σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τις πατάτες:
- 1 κιλό πατάτες baby
- 1 κουτ.γλ.κοφτό ρίγανη ξερή
- 300 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τη σάλτσα ψητού:
- 700 ml ζωμό κοτόπουλου σπιτικό ή ψυγείου
- 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 25 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κουτ.σουπ. μουστάρδα απαλή
- 2 τεμ. κλωνάρια θυμάρι
- αλάτι κατά βούληση
- λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ξεκοκκαλίσει ένα ολόκληρο κοτόπουλο αφαιρώντας τα κόκαλα και τις φτερούγες αφήνοντας την πέτσα.
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε το φιλεταρισμένο κοτόπουλο χωρίς κόκκαλα στον πάγκο εργασίας με την πέτσα του κοτόπουλου από κάτω και βάζουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Με ένα πινελάκι αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου με τη μαρινάδα που ετοιμάσαμε. Την υπόλοιπη θα την κρατήσουμε για τις πατάτες.
- Στη συνέχεια απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου την ψητή πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές φέτες.
- Από πάνω βάζουμε το φιλέτο ψητής ή καπνιστής γαλλοπούλας φροντίζοντας η μια φέτα να καλύπτει την άλλη κατά το ήμισυ,
- Τέλος καλύπτουμε με το τυρί γκούντα σε φέτες πάλι φροντίζοντας η μια φέτα να καλύπτει την άλλη κατά το ήμισυ.
- Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό και δένουμε με σπάγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα.
- Πλένουμε τις πατάτες τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με την μαρινάδα, την ξερή ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά να βραχούν από όλες τις μεριές.
- Μεταφέρουμε το ρολό κοτόπουλο στο κέντρο του ταψιού και γύρω γύρω βάζουμε τις πατάτες μαζί με την μαρινάδα που έχει το μπολ.
- Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού επάνω από τις πατάτες και βάζουμε το ταψί στο φούρνο να ψηθεί για 1 - 1/2 ώρα περίπου.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε την υγρασία του φαγητού κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού ακόμα.
- Το τελευταίο μισάωρο αν έχει πάρει πολύ χρώμα το ρολό κοτόπουλου καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.
- Όταν είναι έτοιμο το φαγητό αφήνουμε το ρολό κοτόπουλου να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και μετά κόβουμε σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι.
- Σερβίρουμε το γεμιστό ρολό κοτόπουλου με πατάτες και σάλτσα ψητού.
Για τη σάλτσα ψητού με μουστάρδα:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι για 2΄ λεπτά με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό ανακατεύοντας συνέχεια και τέλος το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. και να δέσει η σάλτσα.
- Στο τέλος μέσα στη σάλτσα προσθέτουμε τη μουστάρδα τυχόν χυμούς από το ρολό κοτόπουλου που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε.
- Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε σε σαλτσιέρα.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking