Κολοκυθόσουπα βελουτέ με μπέικον και κρουτόν
Μια μαγική σούπα με πορτοκαλί κολοκύθα Hokkaido είναι ιδανική για να ανοίξουμε το γιορτινό τραπέζι ή για να την απολαύσουμε ως ελαφρύ και υγιεινό καθημερινό γεύμα. Η κολοκύθα αποτελεί ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο λαχανικό. Είναι ένα superfood λαχανικό με πλούσια και ξεχωριστή γλυκιά γεύση, που θα πρέπει να εντάξουμε στην διατροφή μας.Η πορτοκαλί κολοκύθα γνωστή ως Hokkaido έχει σταθερή σάρκα με λεπτή γεύση κάστανου και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Είναι ιδανική για σούπες, σάλτσες, μαρμελάδες, σε ψητά ή σε ριζότο.
Υλικά
- 800 γρ. κολοκύθα Hokkaido καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 100 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 τεμ. μεσαίες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 τεμ. πορτοκάλια χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- 100 γρ. γάλα
- 1 σφηνάκι μαύρο ξύδι μπαλσαμικό (όχι κρέμα)
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/2 κουτ.γλ. πάπρικα καπνιστή
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τα κρουτόν:
- 2 φέτες χωριάτικο ψωμί κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- αλάτι
- πιπέρι
Για το μπέικον:
- 100 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρά κυβάκια
Για την επικάλυψη:
- κρέμα γάλακτος
- ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Σε αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει χωρίς να καεί. Προσθέτουμε τα κυβάκια χωριάτικου ψωμιού στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά μέχρι τα ψωμάκια να απορροφήσουν το βούτυρο και να γίνουν τραγανά πασπαλίζοντας με αλάτι και πιπέρι.
- Σε μικρό ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε το μπέικον κομμένο σε κυβάκια και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να γίνουν κρατσανιστά. Βγάζουμε το ταψί στον πάγκο και αφήνουμε να κρυώσει το μπέικον μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Σε κατασρόλα και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κολοκύθα, τις πατάτες, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, λίγο αλάτι και την ζάχαρη και αφήνουμε να σοταριστούν για λίγα λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους τα λαχανικά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε 800 γραμμάρια νερό ή ζωμό λαχανικών και βράζουμε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά χωρίς το καπάκι.
- Όταν τα λαχανικά φτάσουν στα μισά του βρασμού ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μπαλσαμικό ξύδι, το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και την καπνιστή πάπρικα και συνεχίζουμε τον βρασμό σε μέτρια φωτιά.
- Όταν βράσουν τα λαχανικά τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός και ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε ξανά να ενωθούν τα υλικά.
- Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά χωρίς να βράσει η βελουτέ γιατί θα κόψει.
- Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε την επιφάνεια της βελουτέ με το ψημένο μπέικον, τα κρουτόν, λίγη κρέμα γάλακτος και ελαιόλαδο.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking