Χοιρινό κότσι στη γάστρα με κυδώνια
Πεντανόστιμο χοιρινό κότσι στη γάστρα με κυδώνια , ένα χειμωνιάτικο φαγητό ιδανικό για γιορτινά καλέσματα που λιώνει στο στόμα με την νοστιμιά του.
Υλικά
- 2 τεμ. χοιρινό κότσι
- 6 τεμ. κυδώνια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ.σουπ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. μπαχάρι σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
Για την μαρινάτα:
- 3 τεμ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 τεμ. χυμό λεμονιού
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 τεμ. δοντάκια σκόρδου ψιλοκομμένα
- 1 κουτ.σουπ. πετιμέζι ή μελάσα
- 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- 1 κουτ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. σούμακ ( μπαχαρικό )
- 1 κουτ,γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. μπαχάρι σκόνη
- 1 κουτ.γλ. πράσινο πιπέρι σε σκόνη
Οδηγίες
- Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το πράσινο πιπέρι, το μπαχάρι , την πάπρικα , το σούμακ , το τζίντζερ , τα ψιλοκομμένα σκόρδα , το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε να γίνει μια πάστα .
- Τοποθετούμε τα κότσια σε πυρέξ και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ με την πάστα μπαχαρικών που ετοιμάσαμε , ρίχνουμε τον χυμό από ένα πορτοκάλι και τον χυμό από το λεμόνι καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για ένα βράδυ. Κατά διαστήματα βρέχουμε τα κότσια με τους χυμούς των εσπεριδοειδών και βάζουμε πάλι στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τα σπόρια και τα φλούδια και πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι τζίντζερ , μισό κουταλάκι μπαχάρι , αλάτι , το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι και στρώνουμε τα κυδώνια στην γάστρα και από πάνω βάζουμε τα κότσια μαζί με την μαρινάδα.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και το κλαδάκι με το φρέσκο θυμάρι και βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο χωρίς το καπάκι για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς.
- Μετά από 45 λεπτά ρίχνουμε το πετιμέζι ή την μελάσα σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι και χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για δυο ώρες χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι.
- Μετά από δυο ώρες ξεσκεπάζουμε το καπάκι της γάστρας και ελέγχουμε να δούμε αν έχει ζουμί αν είναι λίγο προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού ακόμα.
- Αν έχει πολύ ζουμί αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσουν τα κότσια. Τα κότσια είναι έτοιμα όταν ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο και έχουν ψηθεί.
- Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με ρόδι, φέτες πορτοκαλιού και καρύδια.
Σημειώσεις
Tipς: Το κότσι ψήνεται μόνο σε γάστρα με καπάκι και όχι στο ταψί γιατί στεγνώνει.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking