Λαζάνια με σπανάκι και μανιτάρια
Μια διαφορετική συνταγή με στρώσεις από λαζάνια με γέμιση σπανάκι, μανιτάρια, καρύδια και βελούδινη μπεσαμέλ που απογειώνει το μεσημεριανό ή το Κυριακάτικο πιάτο της οικογένειας και μπορεί να κάνει τη διαφορά με τη γεύση του!
Υλικά
Υλικά:
- 8 τεμ. λαζάνια σε φύλλο
Για τη μπεσαμέλ:
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή 100 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα αγελαδινό παγωμένο
- 2 τεμ. κρόκοι αυγών
- 200 γρ. τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά
- 1/4 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκι μόνο τα φύλλα χοντροκομμένα
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 400 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη
- 50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 τεμ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 - 4 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1/4 μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για την επικάλυψη:
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
Οδηγίες
Διαδικασία για τη μπεσαμέλ:
- Σε μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μέχρι να λιώσει ή το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη και καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να αποκτήσει μπεζ απόχρωση και να μυρίσει ψημένο.
- Προσθέτουμε το γάλα παγωμένο και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα με τον αυγοδάρτη διαρκώς τη μπεσαμέλ μέχρι να δέσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα , τους κρόκους, μοσχοκάρυδο τριμμένο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ σε γυάλινο μπολ, καλύπτουμε την επιφάνεια της με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην κρέμα για να μη κάνει κρούστα και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γέμιση:
- Σε φαρδιά κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα σε μικρά κυβάκια και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τα καρύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
- Συνεχίζουμε ρίχνοντας το σπανάκι χοντροκομμένο τμηματικά, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί ο όγκος του. Αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του και σιγοβράζουμε για 2 -3 λεπτά περίπου φροντίζοντας να μη στεγνώσει εντελώς.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε γυάλινο μπολ και προσθέτουμε τη φέτα, τον άνηθο ,1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε, μοσχοκάρυδο τριμμένο και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C βαθμούς στον αέρα.
- Απλώνουμε σε παραλληλόγραμμο πυρέξ (45χ 35 εκ.) 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ έτσι ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα. Στρώνουμε 4 λαζάνια, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Στη συνέχεια απλώνουμε μπεσαμέλ να καλύψει όλη την επιφάνεια της γέμισης.
- Ακολούθως στρώνουμε άλλα 4 φύλλα, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα για να κάνει ωραία κρούστα και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να ροδίσει η μπεσαμέλ.
- Όταν είναι έτοιμο το φαγητό αφήνουμε το ταψί στον πάγκο εργασίας να κρυώσει ελαφρά, στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking