Μαγειρίτσα αυγολέμονο

667

 

Μαγειρίτσα αυγολέμονο

Η μαγειρίτσα αποτελεί παραδοσιακά το πρώτο αρτύσιμο γεύμα μετά τη νηστεία και είναι ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα, αφού συνδυάζει πρωτεϊνη από τα κρεατικά και υδατάνθρακες από τα λαχανικά. Οι συνταγές είναι πάρα πολλές σε όλη την Ελλάδα και με πολλές παραλλαγές και μια από αυτές είναι και αυτή με μοσχαρίσιο συκώτι, μυρωδικά και ρύζι και το αποτέλεσμα βγαίνει μοναδικό!
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 15 λεπτά

Υλικά

  • 800 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο ολόκληρο κομμάτι όχι σε κομματάκια
  • 1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο το λευκό μέρος ψιλοκομμένα
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 τεμ. μαρούλια χοντροκομμένα ( μόνο τα μέσα φύλλα)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
  • 1/2 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι λάπαθα ψιλοκομμένα
  • 100 ml κρασί λευκό αρετσίνωτο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 40 γρ. ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για το αυγολέμονο:

  • 2 τεμ. αυγά μεγάλα
  • 1 τεμ. χυμό λεμονιού

Οδηγίες

  • Καθαρίζουμε πλένουμε το μαρούλι, πετάμε τα εξωτερικά φύλλα και κρατάμε μόνο τις τρυφερές καρδούλες και τις κόβουμε σε μεσαία κομμάτια. Καθαρίζουμε πλένουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα ψιλοκόβουμε χωρίς τα κοτσάνια. Τέλος κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές ροδέλες και το ξερό κρεμμύδι σε μικρά καρέ. Αφήνουμε τα λαχανικά να στραγγίξουν μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Πλένουμε τη συκωταριά και την βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα που βράζει με νερό χωρίς αλάτι για να ζεματιστεί για 5 λεπτά.
  • Στη συνέχεια τη σουρώνουμε, την βάζουμε σε σανίδα κοπής και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια στο μέγεθος ενός καρυδιού.
  • Στην ίδια κατσαρόλα κι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη σοτάρουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά.
  • Ακολούθως προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι λίγο αλάτι και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε 600 ml χλιαρό νερό και αφήνουμε να βράσει η κατσαρόλα με σκεπασμένο το καπάκι για 30 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μαρούλι και τα υπόλοιπα μυρωδικά εκτός από τον άνηθο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας 800 ml ζωμό κότας ή νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρει 2 - 3 βράσεις το φαγητό.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε την σούπα για 30 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Αυγολέμονο:

  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και ρίχνουμε τα ασπράδια σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε με αυγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  • Συνεχίζουμε ρίχνοντας τους κρόκους και χτυπάμε λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το χυμό λενονιού και χτυπάμε ξανά λίγο ακόμη.
  • Μετά βάζουμε με μια βαθιά κουτάλα λίγο λίγο από τον ζεστό ζωμό της μαγειρίτσα και τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη.
  • Μόλις βάλουμε τον μισό ζωμό της μαγειρίτσας στο μπολ με το αυγολέμονο το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι και ζεσταίνουμε τη σούπα σε πολύ χαμηλή φωτιά ( στο 2 ή στο 3 ) για να δέσει καλύτερα το αυγολέμονο. Προσοχή να μη βράσει γιατί θα ψηθεί το αυγό και θα κόψει η σούπα.
  • Σερβίρουμε την μαγειρίτσα αυγολέμονο αμέσως και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί.
Κατηγορία: Κυρίως Γεύμα, μαγειρίτσα, μαρούλι, παραδοσιακή συνταγή, ρύζι, Σούπες, συκώτι μοσχαρίσιο
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: γιορτινό γεύμα, κυρίως γεύμα, μαρούλια, παραδοσιακη συνταγη, Πάσχα, Σούπες, συκώτι μοσχαρίσιο
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close