Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά μανιταριών και νηστίσιμη μπεσαμέλ

3.9K

 

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά μανιταριών και νηστίσιμη μπεσαμέλ

Η μελιτζάνα κυριαρχεί στα πιάτα των χωρών της Μεσογείου και μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους και να μας δώσει γευστικά πιάτα τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική .Την συναντάμε στην ελληνική κουζίνα από τον κλασσικό μουσακά και τα παπουτσάκια μέχρι το γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι . Μια παραλλαγή που μοιάζει με τα παπουτσάκια είναι η γέμιση με κιμά μανιταριών και με μια μπεσαμέλ χωρίς αυγά και γάλα αλλά με εξίσου γευστικό αποτέλεσμα.
Μερίδες 2
Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 1 ώρα 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 50 λεπτά

Υλικά

Υλικά για τις μελιτζάνες:

  • 4 τεμ. μελιτζάνες φλάσκιες
  • 350 γρ. μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
  • 3 τεμ. ξερό κρεμμύδι 
  • 3 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος
  • 1/2 φλ.τσ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλ.τσ. ντομάτα κονκασέ 
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 2 τεμ. δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ.γλ. ξερό βασιλικό
  • 2 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φυλλαράκια
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την νηστίσιμη μπεσαμέλ:

  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ.του καφέ ελαιόλαδο
  • 2-1/2 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών

Για το ταψί:

  • 3 τεμ. ντομάτες τριμμένες στο χοντρό τρίφτη
  • 1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Οδηγίες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Κόβουμε από κάθε μελιτζάνα το επάνω μέρος περίπου ένα δάχτυλο και τις χαράζουμε μπακλαβαδωτά νε ένα μαχαίρι.
  • Με ένα πινελάκι τις περνάμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε.
  • Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνουμε περίπου για 30 λεπτά.
  • Στη συνέχεια μέσα σε νια κατσαρόλα αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι ,τα μανιτάρια και την πάπρικα και σοτάρουμε άλλα δυο λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και όταν μυρίσει σβήνουμε με το κρασί.
  • 'Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την ντομάτα , πιπέρι και λίγο νερό και αφήνουμε να δέσει η σάλτσαμ.εχρι να μελώσει και τα τελευταία δέκα λεπτά ρίχνουμε τον ξερό βασιλικό και τον μαιντανό και αφήνουμε στην άκρη.
  • Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ βάζοντας σε μια μικρή κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το αλεύρι να σοταριστούν και ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών.
  • Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η η μπεσαμέλ.
  • Σε ένα πυρίμαχο ταψί ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες ,ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε τις μελιτζάνες.
  • Με ένα κουτάλι σκάβουμε την ψίχα της μελιτζάνας να δημιουργηθεί μια βαρκούλα και γεμίζουμε με τη σάλτσα από τα μανιτάρια και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
  • ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.
Κατηγορία: Κυρίως Γεύμα, μανιτάρια, μελιτζάνα, Νηστήσιμο
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: ελληνική κουζίνα, κυρίως γεύμα, λαχανικά, μανιτάρια, μελιτζάνα, νηστεία, οικονομική
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close