Μοσχάρι ψητό της κατσαρόλας με μανιτάρια
Κλασικό κυριακάτικο γεύμα για να τιμήσει την μάζωξη της οικογένειας στο τραπέζι σε κάθε εποχή του χρόνου!
Υλικά
- 1,5 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (στρογγυλό ή κιλότο)
- 500 γρ. λευκά μανιτάρια
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό
- 1 φλ. τσ. ελαιόλαδο και δύο κουταλιές ακόμη
- 1 φλ. τσ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
- 1 δοντάκι σκόρδο
- 1/2 κουτ. γλ. μπαχάρι τριμμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κούπες ζωμό κοτόπουλο ή χλιαρό νερο
- 1 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελαδινό
- αλάτι
- πιπέρι
Οδηγίες
- Τοποθετούμε μία πλασωτέ κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μοσχάρι τμηματικά να σοταριστεί (όχι όλο μαζί, γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού) προσθέτοντας το μπαχάρι.
- Βγάζουμε το μοσχάρι στην άκρη αφού θωρακιστεί καλά σε μία πιατέλα και προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ελαιόλαδο, σοτάροντας το κρεμμύδι μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας πάλι μέσα στη κατσαρόλα, το φέρνουμε δύο-τρεις βόλτες και σβήνουμε με το λευκό ξηρό κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε δύο κούπες χλιαρό νερό ή ζωμό από κοτόπουλο, ενώ ρίχνουμε μέσα το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μισό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας για μιάμιση ώρα.
- Την ίδια ώρα βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά κι αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε ένα κομματάκι βούτυρο και δύο κουταλιές της σούπας λάδι και μέσα εκεί ρίχνουμε τα μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες, μαζί με ένα δοντάκι σκόρδο και ένα κλαδάκι θυμάρι.
- Αφήνουμε να μαραθούν τα μανιτάρια και να βγάλουν τα υγρά τους, προσθέτοντας λίγο αλάτι κι όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε στην άκρη, βγάζοντας το δοντάκι σκόρδου και το φρέσκο θυμάρι.
- Όταν είναι έτοιμο το κρέας τα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια, Αν έχει πολύ σάλτσα το φαγητό, αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε χαμηλή θερμοκρασία προσθέτοντας ένα κομματάκι παγωμένο βούτυρο.
- Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι.