Μουσακάς
Μπορεί να θεωρείται ως το "σήμα κατατεθέν" του καλοκαιριού, ωστόσο δεν είναι αμιγώς ελληνικό φαγητό! Κι αυτό γιατί έχει ανατολίτικη προέλευση με τον συνδυασμό μελιτζάνας-κιμά και γαλλική φινέτσα στην επικάλυψη με την μπεσαμέλ. Παρόλα αυτά είναι ένα διάσημο ελληνικό φαγητό που έχει πολλούς εγχώριους και ξένους θαυμαστές γιατί συνδυάζει λαχανικά με κρέας και μπεσαμέλ και ταιριάζει απόλυτα στην ελληνική κουζίνα.Είναι ένα ελληνικό αγαπημένο πιάτο με διάφορες παραλλαγές με βασικό λαχανικό την μελιτζάνα και είναι καλοδεχούμενο φαγητό για ένα κυριακάτικο κάλεσμα με φίλους , σε γιορτές και γενέθλια που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Υλικά
Για τον κιμά:
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά κατά προτίμηση από ελιά
- 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 τεμ. δοντάκι σκόρδο πολτοποιημένο
- 500 γρ. ντομάτες φρέσκες τριμμένες στον τρίφτη χωρίς σπόρια
- 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί ξηρό
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ.γλ μπαχάρι τριμμένο
- 1 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τις μελιτζάνες:
- 6 τεμ. μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λωρίδες πάχους 1 εκ.
- 1 κιλό πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες
- ελαιόλαδο για τον φούρνο
Για την κρέμα μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα παγωμένο
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ, τυρί ρεγκάτο τριμμένο ή άλλο κίτρινο τυρί
- 1 τεμ. κρόκο αυγού
- 1/4 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι κατά βούληση
- λευκό πιπέρι κατά βούληση
Για την επικάλυψη:
- παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
Οδηγίες
- Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λωρίδες πάχους 1 εκ. και στη συνέχεια τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για μακαρόνια για 30 λεπτά μέχρι να βγάλουν την πικρίλα τους. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα την μια δίπλα στην άλλη και περνάμε την επιφάνεια τους με λίγο ελαιόλαδο με την βοήθεια ενός πινέλου και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Στα μισά της ώρας περίπου τις γυρίζουμε και από την άλλη μεριά για να ψηθούν.
- Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν και τις αδειάζουμε την μια δίπλα στην άλλη σε μια πιατέλα.
- Συνεχίζουμε με τις πατάτες και αφού τις πλύνουμε καθαρίζουμε τις φλούδες από τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ. και στη συνέχεια στην ίδια λαμαρίνα με καθαρή λαδόκολλα τις βάζουμε την μια δίπλα στην άλλη και αλείφουμε την επιφάνεια τους με ένα πινελάκι με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου και στα μισά της ώρας τις γυρίζουμε και από την άλλη μεριά να ψηθούν καλά.
- Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε σε μια πιατέλα να κρυώσουν καλά.
- Συνεχίζουμε φτιάχνοντας τον κιμά για τον μουσακά, Βάζουμε μια σοτέζα στην εστία και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με την πάπρικα και το μπαχάρι μέχρι να ροδίσει και να αλλάζει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσει ξανθό χρώμα και στη συνέχεια βάζουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, λίγο αλάτι ,πιπέρι και ρίχνουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό και σιγοβράζουμε τον κιμά με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί και να μείνει με το λάδι του.
Για την κρέμα μπεσαμέλ:
- Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και αφού λιώσει σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε το κρύο γάλα από το ψυγείο και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να πήξει καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη και στη συνέχεια ρίχνουμε το τυρί, μοσχοκάρυδο τριμμένο, λευκό πιπέρι και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και ρίχνουμε λίγο με προσοχή για να μη γίνει αλμυρή η μπεσαμέλ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί την μια δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήνουμε κενά και στη συνέχεια στρώνουμε από πάνω τις μισές ψημένες μελιτζάνες . Αδειάζουμε τη σάλτσα του κιμά σε όλο το ταψί και ισιώνουμε με ένα κουτάλι . Καλύπτουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και ρίχνουμε στο τέλος από πάνω την μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για μια ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
- Όταν ο μουσακάς είναι έτοιμος τον βγάζουμε από το φούρνο και τον βάζουμε πάνω στον πάγκο εργασίας και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, κόβουμε σε κομμάτια κα σερβίρουμε μαζί με σαλάτα εποχής.
Σημειώσεις
Tipς: Μπορούμε να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες μέσα σε καυτό ελαιόλαδο ως εναλλακτική πρόταση αλλά έτσι το φαγητό γίνεται πιο βαρύ και δύσπεπτο.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking