Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου και τυρένια κρέμα

3.4K

 

Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου και τυρένια κρέμα

Το αγαπημένο ελληνικό παραδοσιακό μας παστίτσιο εδώ σε μια παραλλαγή με κιμά από κοτόπουλο με μια τυρένια ελαφριά κρέμα που αντικαθιστά την μπεσαμέλ επάξια σε γεύση και νοστιμιά!
Μερίδες 12
Προετοιμασία 1 ώρα
Μαγείρεμα 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 45 λεπτά

Υλικά

Για το παστίτσιο:

  • 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο Νο 2
  • 500 γρ. κιμάς από στήθος κοτόπουλου
  • 500 γρ. κιμάς από μπούτια κοτόπουλου
  • 3 - 4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το μαγείρεμα
  • 1 τεμ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 τεμ. καρότα μέτρια τριμμένα στον ψηλό τρίφτη
  • 70 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 500 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη κονκασέ
  • 1/2 κουτ.γλ. κάρυ τριμμένο
  • 1/2 κου.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουτ.σουπ. μουστάρδα απαλή
  • 1 τεμ. φύλλο δάφνης
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι κατά βούληση

Για την τυρένια κρέμα:

  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα αγελαδινό παγωμένο
  • 100 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια ή κατίκι Δομοκού
  • 100 γρ. ρεγκάτο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη ή πικάντικη γραβιέρα
  • 80 γρ. ρεγκάτο τριμμένο για τα μακαρόνια (πασπάλισμα)
  • 1/2 κουτ.γλ. κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Για την επικάλυψη:

  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη

Οδηγίες

Για τον κιμά κοτόπουλου:

  • Σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο κι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε και τα δυο είδη κιμά κοτόπουλου να σοταριστούν πολύ καλά και να γίνει σπυρωτός ο κιμάς.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε την πάπρικα, το κάρυ, λίγο αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ξερό κρεμμύδι και το καρότο και ανακατεύουμε να σοταριστούν κι αν χρειαστεί προσθέτουμε τώρα λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, την μουστάρδα, το φύλλο δάφνης , αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε λίγο νερό ( περίπου 1 κούπα γεμάτη ) και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να μείνει μόνο με το λαδάκι του.
  • Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και στη συνέχεια τα σουρώνουμε σε στραγγιστό για μακαρόνια.

Για την τυρένια κρέμα:

  • Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα κι αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά χωρίς να καεί και προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ψηθεί καλά.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε παγωμένο το γάλα από το ψυγείο και ανακατεύουμε με το σύρμα να δέσει και να γίνει μια αφράτη κρέμα.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά όταν αρχίσει να κοχλάζει και ρίχνουμε μέσα το τυρί κρέμα μαζί με το ρεγκάτο και ανακατεύουμε να λιώσουν τα τυριά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Για την συναρμολόγηση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε ένα ταψί απλώνουμε τα μισά βρασμένα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τριμμένου τυριού και απλώνουμε τον κιμά και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα βρασμένα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Καλύπτουμε με την τυρένια κρέμα να πάει παντού και τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένη παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα η κρέμα.
  • Όταν το παστίτσιο κρυώσει κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και σερβίρουμε μαζί με πράσινη σαλάτα.
Κατηγορία: καρότα, κοτόπουλο, Κυρίως Γεύμα
Κουζίνα: Ελληνική
Λέξη Κλειδί: κιμάς κοτόπουλο, κυριακάτικο τραπέζι, κυρίως γεύμα, παραδοσιακη συνταγη, παστίτσιο, πουλερικά
Μοιράσου τη Συνταγή στο Facebook Μοίρασου τη Συνταγή στο Twitter

Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;

Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recipe Rating




Like
Close
Nicolscooking.gr © Copyright 2021. All rights reserved.
Close