Σουτζουκάκια Σμυρνέικα
Αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο και μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει και το δικό της μυστικό για το πώς να δίνει στα σουτζουκάκια της, ξεχωριστή γεύση.Αυτά που σίγουρα κάνουν τα σουτζουκάκια να ξεχωρίζουν είναι τα μπαχαρικά και κυρίως το κύμινο και η κανέλα, καθώς επίσης το καλό ξύδι και το κόκκινο κρασί.Η δική μου συνταγή είναι παλιά οικογενειακή συνταγή όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά. Ωστόσο, σε αυτή τη συνταγή έβαλα τη δική μου πινελιά στη σάλτσα και πρόσθεσα πιπεριές Φλωρίνης που δίνουν έξτρα γεύση και νοστιμιά σε κάθε φαγητό.
Υλικά
Υλικά για τα σουτζουκάκια:
- 700 γρ. κιμάς από μοσχάρι (ελιά και σπάλα ανάμεικτο)
- 3 -4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί βουτηγμένες σε λίγο κόκκινο κρασί
- 1 τεμ. αυγό ολόκληρο
- 1 κουτ.σουπ. κόκκινο βαλσαμικό ξύδι
- 2 - 3 τεμ. σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1- 1/2 κουτ.γλ. κύμινο σε σκόνη
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 4 - 5 τεμ. ώριμες ντομάτες τριμμένες χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια
- 2 τεμ. πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε ροδέλες
- 2 τεμ. κρεμμύδια ξερά τριμμένα
- 1 τεμ. δοντάκι σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ.γλ. ζάχαρη ή πετιμέζι
- 1/2 κουτ.γλ. μπαχάρι σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. μπούκοβο γλυκό
- 1/2 κουτ.γλ. κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σκόνη
- 1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- αλάτι κατά βούληση
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Ζυμώνουμε τον κιμά ( αφού ενώσουμε και τους δυο κιμάδες ) μαζί με όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια, σκεπάζουμε το μείγμα με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Στη συνέχεια πλάθουμε τα σουτζουκάκια βουτώντας τα χέρια μας στο ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο και από τις δυο μεριές και όταν έχουν ψηθεί και έχουν ροδίσει τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
Για τη σάλτσα:
- Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με την πιπεριά Φλωρίνης το κύμινο, την κανέλα, το γλυκό μπούκοβο, το μπαχάρι και λίγο αλάτι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο να σοταριστεί για 2 λεπτά προσέχοντας να μην καεί και όταν αρχίσει να μυρίζει σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες, λίγη ζάχαρη ή πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και ένα φλυτζάνι νερό και σιγοβράζουμε να δέσει η σάλτσα σε μέτρια φωτιά.
- Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5- 6 λεπτά περίπου ακόμα, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Τα σουτζουκάκια σερβίρονται με πουρέ πατάτας , ρύζι πιλάφι ή τηγανιτές πατάτες.
Σημειώσεις
Tipς: Η κλασσική συνταγή για τα σουτζουκάκια τα θέλει στο τηγάνι με ελαιόλαδο αφού τα περάσουμε πρώτα με λίγο αλεύρι . Ωστόσο επειδή γίνονται αρκετά βαριά στη γεύση είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε στο φούρνο και να γίνουν πιο ελαφριά, χωρίς να χάσουν σε τίποτα από τη γεύση και το άρωμά τους.
Δοκίμασες αυτή τη συνταγή;
Πες μου πως σου φάνηκε ή αν σου πέτυχε! Άσε μου το σχόλιο σου πιο κάτω και κάνε με tag @nicolscooking στο Instagram με το hashtag #nicolscooking
Be beautiful enough to feast the eyes
Thank you very mutch!